Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

"Η κακοποίηση των αριθμών..."

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Οι αριθμοί δεν είναι άνθρωποι. Είναι βασικά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων. Δεν είναι άνθρωποι. Έχουν τη δική τους βέβαια «γλώσσα» που, σε αντίθεση με την ανθρώπινη, δεν λεει ψέματα. Οι άνθρωποι λένε. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να προσπαθούν να βγάλουν «ψεύτες» τους αριθμούς! Ξέρουν βέβαια ...
πως οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Όμως αν δεν τους βολεύει η αλήθεια που λένε, τι άλλο να κάνουν; Οι άνθρωποι βλέπεις θέλουν τη βολή τους. Κι εκτός αυτού υπάρχουν και οι «άμυαλοι» - κι είναι πολλοί πάρα πολλοί – που τους πιστεύουν. Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να τους  πιστέψουν, τους βολεύει κι αυτούς, και καμώνονται, πως τους πιστεύουν. Υπάρχουν και ο άλλοι οι ευκολόπιστοι. «Αφού το λέει αυτός έτσι θάναι». Κι αυτοί, κατά μια άποψη βολεύονται.

«Που να κάτσεις τώρα να σκέφτεσαι αν είναι αλήθεια ή όχι. Καλύτερα άσε τους άλλους να βασανίζονται ψάχνοντας την αλήθεια και ακολούθησέ τους». Ούτω πως προκύπτουν οι άνθρωποι - πρόβατα. Αυτοί για τους οποίους ο ποιητής έγραψε το: «Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ κι αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε». (Διονύσιος Σολωμός, «Γυναίκα της Ζάκυθος» .

Ούτω πως ακολούθησαν τον  δημοκρατικά εκλεγμένο (!) Χίτλερ και κατέσφαξαν τον κόσμο. Και δυστυχώς για την ανθρωπότητα δεν ήταν μόνο ο Χίτλερ. Ηταν κι ένα σωρό άλλοι δικτάτορες και «σωτήρες». Που οι άνθρωποι – πρόβατα (ήρεμα, ανεξίκακα πλην άβουλα κι ανόητα) τους ακολούθησαν προκαλώντας ποτάμια αίματος και τερατώδεις καταστροφές.

Ακόμα και η δημοκρατική Αθήνα, αυτή που επινόησε κι έκανε πράξη την πρώτη  δημοκρατία, ακόμα κι αυτή εξεστράτευσε εναντίον της Μήλου και τη ρήμαξε. Σκότωσε ακόμα και γυναικόπαιδα, βίασε, λαφυραγώγησε, έκαψε…

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Που συνήθως βοηθάει τους ανθρώπους. Στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας κυρίως. Αλλά και στην καθημερινή τους ζωή. Και συνήθως οι άνθρωποι έχουν καλές σχέσεις μαζί τους. Ιδιαίτερα όταν δεν μπερδεύονται στα σχέδιά τους και στις επιδιώξεις τους. Ο Λένιν είπε σχετικά: «Αν το παραλληλόγραμμο εξακολουθεί να παραμένει πάντα το ίδιο δηλ. το τετράπλευρο με τις απέναντι πλευρές παράλληλες είναι γιατί δεν ενόχλησε τους ανθρώπους. Αν τους ενοχλούσε θα είχε αλλάξει προ αιώνων».

Τι «είπαν» οι αριθμοί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής;

Είπαν τις εξής αλήθειες:

*Αποχή, άκυρα, λευκά, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αγγίζοντας το 50%  των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Ε, αυτό το ποσοστό δεν μετράει κατά τον υπολογισμό της εκλογικής δύναμης των κομμάτων! Τα ποσοστά που αναφέρουν ότι πήραν όλα τα κόμματα αναφέρονται πάντα σ’ αυτούς που ψήφισαν και μάλιστα όχι όλους. Μόνο σ’ αυτούς που «έριξαν» έγκυρα ψηφοδέλτια. Σε μια εκλογική περιφέρεια, για παράδειγμα, ή σ’ ένα νομό δικαιούνται να ψηφίσουν ας πούμε 100.000 πολίτες. Τελικά τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις κάλπες ήταν π.χ. περίπου 50.000 και ένα κόμμα πήρε 17.300 έγκυρα ψηφοδέλτια. Το ποσοστό που πήρε λένε τα κόμματα και η νομοθεσία, είναι 34,6% ! Πώς βγαίνει; Αφού οι πολίτες οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους είναι 100.000 επομένως παίρνοντας 17.300 ψήφους πήρε δηλ. το 17,3%; Γίνεται μια και το ποσοστό του κόμματος υπολογίζεται στο 50.000, στα έγκυρα δηλαδή και μόνο ψηφοδέλτια. Οι αριθμοί λοιπόν λένε – και είναι αλήθεια – ότι πήρε 17,3%. Οι άνθρωποι λένε όχι πήρε 34,6% (!). Τους βολεύει.

*Μ’ αυτό τον τρόπο υπολογισμού, (δηλ. με βάση τα έγκυρα και μόνο) το Πασοκ πήρε προχθές ποσοστό 34,6%. Στις εκλογές του περσινού Οκτωβρίου (4.10.2009) είχε πάρει 3.012.373 ψηφοδέλτια δηλ. ποσοστό 43,92%. Πήρε δηλαδή περίπου 1.100.000 ψηφοδέλτια λιγότερα ή σε ποσοστό 9,27% λιγότερο.

Οι αριθμοί λεν ότι το Πασοκ υπέστη μεγάλη ήττα, αφού σε ένα χρόνο έχασε το 9,27% της εκλογικής του δύναμης.

Πέρσι η ΝΔ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές έχασε 10,4% και το Πασοκ μιλούσε (εύλογα), για συντριβή και για πανωλεθρία της Ν.Δ. Τώρα που το Πασοκ έχασε 9,27% το παρουσιάζει ως… νίκη(!).

Οι άνθρωποι, εν προκειμένω Πρωθυπουργός, Υπουργοί στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, λένε: Ο λαός επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών και μας παρείχε τη στήριξη του να συνεχίσουμε και να σώσουμε την πατρίδα (πρώτος τα είπε αυτά ο Πρωθυπουργός και ακολούθησαν υπουργοί και στελέχη). Προφανώς πιστεύουν ότι η αλήθεια  παραλλαγμένη «θα γίνει για τους άμυαλους παγίδα» (Ρ. Κιπλινγκ, Αν…)

Και να σκεφθεί κανείς ότι οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές κι επομένως δεν υπήρχε, εμφανής τουλάχιστον λόγος, να μετατραπούν από τον Πρωθυπουργό σε δημοψήφισμα! Μετατράπηκαν ωστόσο κι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται για άλλη μια φορά (μετά τις εθνικές εκλογές) άλλα να λέει προεκλογικά κι άλλα μετεκλογικά, παραποιώντας πάντα την αλήθεια.

*Η ΝΔ στις προχθεσινές εκλογές έχασε περίπου 0,78%. Συγκεκριμένα στις 4.10.2009 είχε πάρει 33,48% και προχθές 32,7%. Έτσι στις προχθεσινές εκλογές η διαφορά μεταξύ Πασοκ και ΝΔ μειώθηκε στο (34,6-32,7=) 1,9%. Αυτό σημαίνει ότι άλλαξε δραματικά ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η κυβέρνηση μπορεί να ερμηνεύει όπως θέλει τους αριθμούς. Οι αριθμοί όμως είναι αδιάψευστοι. Και δείχνουν ως τώρα αρχίζουν τα δυσκολότερα γι’ αυτήν. Δυστυχώς και για τον τόπο,Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: