Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Με περιστολή των δημοσίων δαπανών η μείωση του ελλείμματος Υπό διαπραγμάτευση τα μέτρα

 

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, η εξοικονόμηση πόρων και η αναζήτηση εσόδων, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ενόψει της κατάρτισης του ...προϋπολογισμού του 2011.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το έλλειμμα για το 2009 θα "κλειδώσει" τελικά στο 15,5%. Το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να πέσει στις ΔΕΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία.
Υπό διαπραγμάτευση τα μέτρα
Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, την εξοικονόμηση πόρων και την αναζήτηση εσόδων, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011.
Οι επίσημες διαβουλεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την χώρα μας ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα ανακοινωθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει τελικά στο 15,5%. Για τη μείωσή του απαιτούνται επιπλέον δράσεις ύψους 2,5 με 3 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές το έλλειμμα για το 2009 μετά και την αναθεώρηση από την Eurostat θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 9,3%.
Το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να πέσει στις ΔΕΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να βάλει άλλους φόρους ή να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος πρότεινε τρία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ενόψει και της επικείμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική του Δημόσιου Χρέους.
Συνεκτιμώντας την επικείμενη δυσμενή αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι:
* πρώτον θα χρειαστεί επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς,
* δεύτερον επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο), καθώς και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και
* τρίτον συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ που θα είναι διατηρήσιμοι.
Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ εμμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία εκτιμώντας ότι το σχετικό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί με την υιοθέτηση κατάλληλου μίγματος πολιτικής. Παράλληλα θεωρεί ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος σε περίπτωση χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: