Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω

psomiadis-mpolaris
 

Η μάχη της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας
«Αντιμνημονιακή» ψήφο ζητά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, «αντιψωμιαδική» ζητά ο Μάρκος Μπόλαρης. Τελικά, το δίλλημα για τους ψηφοφόρους της κεντρικής Μακεδονίας στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής δείχνει να είναι ..μεγαλύτερο από αυτό της πρώτης Κυριακής.
Το δίλημμα δεν αφορά βέβαια όσους ψήφισαν στις 7 Νοεμβρίου έναν από τους δυο υποψήφιους που θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο, αλλά όσους εξέφρασαν την προτίμησή τους σε άλλους συνδυασμούς, όσους επέλεξαν να ρίξουν λευκό ή άκυρο και όσους προτίμησαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας (προς την κυβέρνηση κα τα μέτρα της, κυρίως, αλλά ίσως όχι αποκλειστικά) απέχοντας από τις κάλπες.

Το μήνυμα παρελήφθη, λέει ο ένας, παράπεσε, λέει ο άλλος

«Το μήνυμα εστάλη με την ψήφο και την αποχή, αυτήν την Κυριακή η αποχή μπορεί να εκληφθεί ως συνενοχή στο καθεστώς Ψωμιάδη», λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.
«Δυστυχώς ο κ. Μπόλαρης δεν πήρε το μήνυμα», απαντά ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ Παναγιώτης Ψωμιάδης, γι’ αυτό πρέπει «να σταλεί για μια ακόμη φορά, με ακόμη πιο εκκωφαντικό τρόπο», πρόσθεσε (από την Κατερίνη προχθές) ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Οι ενδίδοντες και οι μη

Τελικά η «αντιψωμιαδική» ψήφος δείχνει να κερδίζει έδαφος, άγνωστο όμως αν θα καλύψει τη διαφορά που χωρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ από τον υποψήφιο της Ν.Δ.
Από τους πρώτους πάντως που έσπευσαν (κινούμενοι στη λογική του μικρότερου κακού) να καλέσουν τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν μαζικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών και, «με αυτοδιοικητικά κριτήρια, απελευθερωμένοι πλέον από τα διλήμματα που έθεσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση» (όπως λένε χαρακτηριστικά), «να καταψηφίσουν το καθεστώς Ψωμιάδη», ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Χθες, έκκληση στους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να ψηφίσουν θετικά, απηύθυνε και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, εκφράζοντας κατηγορηματικά «όχι» στο λευκό και στην αποχή.
Το θέμα είναι ωστόσο ότι οι συνδυασμοί των δυο αυτών κομμάτων δεν φτάνουν στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ούτε το 5,5%, που σημαίνει ότι και ολοσούμπιτοι οι ψήφοι τους να πάνε στον Μπόλαρη, μετά βίας θα συγκεντρωθεί ποσοστό 36%.
Όσο για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να παροτρύνει τους οπαδούς του κόμματος, στον δεύτερο γύρο των εκλογών να επιλέξουν την στάση τους «με ελευθερία, γνώση και κρίση».
Αυτός που θα μπορούσε ίσως να ξελασπώσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ είναι το ΚΚΕ, που κατάφερε να κερδίσει την περασμένη Κυριακή το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 9,09%. Αλλά, ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς (από το βράδυ της περασµένης Κυριακής) πως δεν θα εμπλακεί στο β΄ γύρο, δίνοντας «γραμμή» στους ψηφοφόρους για λευκό ή άκυρο.
Την ίδια «γραμμή» (συν αποχή) έχει δώσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πέτυχε στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ένα αξιοσημείωτο σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ποσοστό της τάξης του 1,7%.

Ρυθμιστικός παράγων ο ΛΑΟΣ

Πολύφερνη νύφη σ’ αυτόν το δεύτερο γύρο δεν είναι μόνον οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και ο ΛΑΟΣ, που, με υποψήφιο περιφερειάρχη στην κεντρική Μακεδονία τον βουλευτή του Κυριάκο Βελόπουλο, συγκέντρωσε ποσοστό 6,58%. Το οποίο, λόγω ιδεολογικής συγγένειας, ο καθένας θα το προσμετρούσε αυτοδίκαια στον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ωστόσο, σύμφωνα με non paper του γραφείου του υποψηφίου της Ν.Δ, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης δε θεωρεί αυτονόητη τη στήριξη του ΛΑΟΣ στον Ψωμιάδη και χθες συναντήθηκε με τον Κυριάκο Βελόπουλο, για να εισπράξει όμως μια «ευγενική άρνηση».
Αντίθετα» (αναφέρεται στο non paper) «θα δώσει στήριξη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη», πράγμα «λογικό, καθώς ο νομάρχης έχει πολλούς καλούς φίλους στο συγκεκριμένο κόμμα».

Εχθρός η αποχή

Εν τέλει, αν η συμμετοχή στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής κυμανθεί στα επίπεδα της προηγούμενης, οι πιθανότητες να ηγηθεί το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον ελάχιστες. Γι’ αυτό το κυρίαρχο σύνθημα του Μάρκου Μπόλαρη είναι «αποχή, ίσον συνενοχή στο καθεστώς Ψωμιάδη».
Καλού-κακού πάντως, έχουν ριχτεί στη μάχη και υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν έρχεται τυχαία σήμερα στο Νοσοκομείο Κατερίνης-το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη και η στάση στην Πιερία (με επίσκεψη στο υπό λειτουργία πλέον νέο νοσοκομείο) είναι μια δυναμική υπενθύμιση ότι το κυβερνών ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.

perifereia_kentrik_makedon
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: