Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πεδίο μάχης

Σε πεδίο μάχης, όχι όμως ιδεών και προγραμμάτων, παρά εσωκομματικών συγκρούσεων εξελίσσονται οι πρώτες Καλλικρατικές εκλογές στην Πιερία.
Μετά τις φωτιές που έβαλε στη Ν.Δ ο Βαγγέλης Πολύζος, κατηγορώντας.. τους τέως βουλευτές του κόμματος για την εναντίον του πολεμική τους τακτική, χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή του γραμματέα της οργάνωσής στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου, για την επιλογή του να μη στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος στην περιοχή, αλλά να στελεχώσει το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του Γ. Παπαθανασίου.


Σαράντα μέρες πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου και το τοπίο των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές παραμένει θολό, όχι μόνο εξαιτίας της ομίχλης των παρατεταμένων καθυστερήσεων στη συγκρότηση ψηφοδελτίων, αλλά και του καπνού των εκρήξεων που παρουσιάζονται σε διάφορα μέτωπα.

Σε μια επίδειξη πυγμής, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κόψει τη φόρα στελεχών του που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον πρώην δήμαρχο Λιτοχώρου, τέως επικεφαλής του νομαρχιακού ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής «αντάρτικου» ψηφοδελτίου στη Νότια Πιερία, Γιώργου Παπαθανασίου.
«Κάνουμε γνωστό πως ο κ. Δημήτρης Μυλωνέρος γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, πλέον δεν εκφράζει τις θέσεις, τις απόψεις, τις αρχές και τις αξίες του Κινήματός μας», αναφέρει ανακοίνωση που στάλθηκε χθες το μεσημέρι από τα γραφεία της Ν. Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, με τη σημείωση πως «δεν είναι αποδεκτό, αλλά και ούτε μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, θεσμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα (του κόμματος) και σε κάποιες περιπτώσεις να στρατεύονται και ως υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει ο χώρος μας και εκφράζει ο Πρόεδρός μας Γεώργιος Παπανδρέου».
Οι κακιές γλώσσες λένε ότι το κακό-του διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ από τον αντάρτη υποψήφιο-παράγινε και πως η κίνηση διαγραφής του γραμματέα της οργάνωσης στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου αποφασίστηκε ως προειδοποίηση και άλλων επίδοξων αποσκιρτούντων, αλλά και ως κατευνασμός των-ανήσυχων-πνευμάτων στο επίσημο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που έχει επικεφαλής τον Νίκο Λάππα.
«Είμαστε σίγουροι πως, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός είναι πιο ευχάριστες πράξεις από την αφαίρεση και τη διαίρεση», λέει η Ν.Ε, «δεν υπολογίζουμε όμως κανένα πολιτικό κόστος όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταληκτική παράγραφος της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. «Η ίδια διαδικασία», προειδοποιεί, «ισχύει και για όποιο άλλο θεσμικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δε συμπορεύεται με τις επίσημες επιλογές του Κινήματος».
Με δεδομένες τις δηλώσεις στελεχών του Κινήματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Σαββάτου (ρεπορτάζ στη σελ.4) για τη στάση των βουλευτών στις τοπικές εκλογές (ιδιαίτερα στο δήμο Κατερίνης) η «καμπάνα» φαίνεται να έχει πολλαπλές (και υψηλές) στοχεύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, στη Ν.Δ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δραστικά μέτρα για όσους ακολουθούν τακτικές αντίθετες με την επίσημη «γραμμή». Για παράδειγμα, δεν έχει διαγραφεί ο νυν δήμαρχος Θανάσης Τσιφοδήμος, που αποφάσισε να τεθεί επικεφαλής «αντάρτικου» ψηφοδελτίου, απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του πολιτευτή της Ν.Δ Κώστα Δημόπουλου.
Όσο αφορά το άλλο εσωκομματικό μέτωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο βορρά, μάλλον κλείνει χωρίς πολλά-πολλά αίματα. Παρότι επίσημες ανακοινώσεις της Νομαρχιακής οργάνωσης της Ν.Δ, για τις αιτιάσεις του «χρισμένου» υποψήφιου δημάρχου Ευάγγελου Πολύζου, δεν υπάρχουν, δόθηκαν ως φαίνεται-δια της εσωκομματικής οδού-επαρκείς διαβεβαιώσεις για την ολόπλευρη και καθολική στήριξη της υποψηφιότητάς του.
Έτσι, ο Βαγγέλης Πολύζος, που την περασμένη Τετάρτη δήλωνε μετά κανονιοβολισμών ότι αποσύρεται οριστικά από την κούρσα, όπως όλα δείχνουν επιστρέφει δριμύτερος, ενώ διευκρινίσεις, για το «είπα-ξείπα» του, αναμένεται να δώσει ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου που προγραμμάτισε για σήμερα.

Μέτωπο φαίνεται να έχει ανοίξει και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση στελεχών του στη Βόρεια Πιερία να στηρίξουν τελικά τον Βαγγέλη Λαγδάρη. Η απόφαση βέβαια δεν πάρθηκε από την τοπική οργάνωση του κόμματος, αλλά από γενική συνέλευση των μελών της Δημοτικής κίνησης που δημιουργήθηκε στο βορρά με τη συμμετοχή και στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Βόρεια Πιερία-Δημοκρατία-Ανάπτυξη»,
είχαν προηγηθεί συναντήσεις της Συντονιστικής της Επιτροπής με όλους τους υποψήφιους δημάρχους της περιοχής (Βαγγέλη Πολύζο, Όθωνα Παπαϊωάνου, Βαγγέλη Λαγδάρη και Ευγένιο Παπαδόπουλο), πλην του δημάρχου Αιγινίου Βασίλη Κοντού, τον οποίο η κίνηση είχε εξαρχής αποκλείσει («με βάση την απολύτως αρνητική εμπειρία του Δήμου Αιγινίου», όπως σημειώνεται) και του υποψηφίου του ΚΚΕ, καθώς η Ν.Ε. του κόμματος «έκοψε» εξ αρχής κάθε συζήτηση με την κίνηση.
Έτσι, το «τρίλημμα» που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή στη συνέλευση ήταν: ή συνεργασία με τον Βαγγέλη Λαγδάρη, ή συνεργασία με τον Όθωνα Παπαϊωάνου (που δηλώνει επικεφαλής ψηφοδελτίου), ή … εκδρομή (όπως γράφαμε σε σχόλιό μας), δηλαδή αποχή από τις εκλογές, εφόσον δεν είναι δυνατή η αυτόνομη κάθοδος.
Τελικά, μετά από πολύωρη και έντονη συζήτηση και μετά την αποχώρηση και ορισμένων στελεχών του ΣΥΝ, οι εναπομείναντες αποφάσισαν πλειοψηφικά τη συνεργασία με τον προερχόμενο και στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ (αλλά χωρίς χρίσμα) Βαγγέλη Λαγδάρη, «με βάση τη συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία που θα ανακοινωθεί», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν για τη Σ.Ε οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αιγίνιο-Ανάπτυξη-Δημοκρατία» Αντώνης Νταγλιούδης και Χρήστος Πρασκίδης και ο Χρήστος Μπίτσης, με τη διευκρίνιση ότι «η παράταξη θα διατηρήσει φυσικά την ανεξάρτητη λειτουργία της, το δικαίωμα στην κριτική και την πρόταση για κάθε ζήτημα του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: