Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη στο "Βήμα της Δευτέρας" | Μ. Μπόλαρης: «Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι θα νικήσουμε»

Δευτέρα 27 Σεπτέμβριος 2010
Συνέντευξη του Υπ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ
Γεννημένος στις Σέρρες και με διαβατήριο το πτυχίο της Νομικής που πήρε από το ΑΠΘ ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης ανέβηκε τα σκαλιά της πολιτικής του ζωής ...φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Οι αρμοδιότητές του αφορούσαν την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου - Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς.
Εκλέγεται Βουλευτής Σερρών από το 2004, ενώ νέες, υψηλότερες ευθύνες σηματοδότησε ο ορισμός του από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Πολιτικού Εκπροσώπου του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και η συμμετοχή του στον Επιτελικό Κύκλο «Κράτος – Πολίτης – Αυτοδιοίκηση». Ίσως αυτή η ενασχόληση, αλλά και η θητεία του στο Υπουργείο Οικονομίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη «βάρυνε» στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τον χρίσει υποψήφιο Περιφερειάρχη. Σημειώνεται ότι έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ του Σικάγο στη Δημόσια Διοίκηση και είναι πατέρας έξι παιδιών. Απαντά χωρίς δισταγμό στην ερώτηση για την επιλογή του που προέκυψε μετά την άρνηση άλλων στελεχών του κόμματός του να δεχτούν την υποψηφιότητα, ενώ στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του κ. Ψωμιάδη τονίζει μεταξύ άλλων ότι « εγώ θέλω να κάνω έργο και όχι να παίξω σε έργο».
Κύριε Μπόλαρη αποδεχτήκατε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να είστε υποψήφιος για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αρκετοί έκριναν πως ήταν λύση ανάγκης μετά την άρνηση στελεχών της Κυβέρνησης. Εσείς γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας και να αναλάβετε ένα εγχείρημα μάλλον δύσκολο;
Η πρόταση του Πρωθυπουργού ήταν μια νέα πρόκληση στην πολιτική μου διαδρομή. Προτάθηκα από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου γιατί είχα συνειδητά επιλέξει να ασχοληθώ με την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Όλο το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο Οικονομίας εργάσθηκα συστηματικά για το στήσιμο μιας πρότυπης μονάδας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με καινοτόμες αρχές διοίκησης, προκειμένου ν’ αναφέρονται σ’ αυτήν οι επιχειρηματίες και να μην χρειάζεται να τρέχουν στην Αθήνα. Εργάσθηκα ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για να δοθούν για πρώτη φορά ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη με την ίδρυση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝΝ. Θεμελιώσαμε έτσι τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιλογή μου να διεκδικήσω την περιφέρεια ήταν στέρεα πολιτική απόφαση , γιατί πιστεύω στους ανθρώπους του τόπου μας, γιατί δεν προέχει για μένα η σιγουριά μιας υπουργικής καρέκλας και, κυρίως, είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι θα νικήσουμε. Ξέρω τους ανθρώπους αυτού του τόπου και εμπιστεύομαι την κρίση τους και εκτιμώ πως τελικά θα διαλέξουν αυτόν που εργάζεται και έχει να παρουσιάσει έργο ουσίας . Η νέα πρόκληση είναι συνέχεια του έργου που πραγματοποίησα. Εξάλλου δεν είμαι καινούργιος στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω την εμπειρία καθώς διετέλεσα Αντιδήμαρχος, Νομαρχιακός Σύμβουλος και συντονιστής για θέματα Μακεδονίας Θράκης, την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και βέβαια έχω πολύχρονη παρουσία στα βουλευτικά έδρανα, αφού οι πολίτες των Σερρών με τιμούν με την ψήφο τους από το 2004. Όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική διαδρομή που ανταποκρίνεται με επάρκεια στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ήταν επιλογή αγώνα για το νέο σύστημα διοικητικής αναδιάρθρωσης που επεξεργάσθηκε η Κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιλογή μου αυτή.
Πιστεύετε πως επικοινωνιακά μπορείτε να καλύψετε το μειονέκτημα της χρονικής διάρκειας της εκστρατείας σας, δεδομένου ότι η υποψηφιότητά σας ανακοινώθηκε παραμονή της έναρξης των περιορισμών των τηλεοπτικών εμφανίσεων και καταχωρήσεων στον τύπο ενώ ο αντίπαλός σας κ. Ψωμιάδης έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα;
Εγώ θέλω να κάνω έργο και όχι να παίξω σε έργο. Στις επικείμενες εκλογές θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας, το πρόγραμμά μας και όχι για το πόσο συχνά εμφανιζόμαστε σε εκπομπές και show. Εγώ ξέρω ότι όταν θέλεις να χτίσεις σπίτι, παίρνεις μάστορα και όταν θέλεις να ακούσεις τραγούδι, παίρνεις τραγουδιστή. Αν πάρεις τραγουδιστή να σου χτίσει το σπίτι τότε φαντάζεστε τα αποτελέσματα. Οι πολίτες θα κρίνουν το έργο που έχουμε ως παρακαταθήκη για την κοινωνία και τις θέσεις μας για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Επειδή ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει ουσιαστικές αρμοδιότητες και καθιστά την Περιφέρεια ισότιμο συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται όραμα και σχέδιο για την περιοχή και όχι θέαμα. Δεν θα κριθούμε ως δημόσιοι διασκεδαστές, αλλά ως πρόταση ανάπτυξης, για να στεριώσουμε ένα θεσμό που θα στηριχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πολιτισμικό, οικονομικό και επιστημονικό, σύγχρονο.
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ;
Ζούμε στον πιο πλούσιο τόπο της χώρας και παρ’ όλα αυτά η περιοχή μας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα. Την ανεργία, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αποβιομηχάνιση, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Στις προσεχείς εκλογές δίνουμε μαζί τη μάχη για αποτελεσματική και ουσιαστική εκπροσώπηση στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με σαφείς και καθαρούς πολιτικούς στόχους αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε άμεσα και δραστικά μια κατάσταση που δεν μας τιμά. Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι αφημένη στο μαρασμό και την υποβάθμιση και κάθε δημιουργική πρωτοβουλία να ακυρώνεται από τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, τις άτολμες πρωτοβουλίες, την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας. Έχω σχέδιο και όραμα για να οδηγήσω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα της λειτουργία ισότιμο συνομιλητή της κεντρικής κυβέρνησης και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να βγούμε στις διεθνείς αγορές με ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, να οργανώσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα σε συνέργιες με τον επιχειρηματικό κόσμο για να προωθήσουμε την καινοτομία και να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Είναι γνωστό πως είστε ο πολύτεκνος της Βουλής με έξι παιδιά. Η εμπειρία σας αυτή είναι χρήσιμη και πόσο για το θεσμό που θέλετε να υπηρετήσετε;
Όταν έχεις 4 παιδιά φοιτητές και 2 μαθήτριες που ετοιμάζονται κι αυτές για ανώτατες σπουδές γνωρίζεις τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, την αγωνία και τις προσδοκίες της νεολαίας. Τα παιδιά μου δεν μεγάλωσαν σε «γυάλα». Πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο που μεγάλωσαν και το θέμα της ανεργίας τους προβληματίζει το ίδιο σοβαρά όπως και κάθε άλλο νέο της περιφέρειά μας. Γνωρίζω τη διάθεσή τους να ζήσουν σε μια κοινωνία δικαιότερη που αναγνωρίζει το δικαίωμα σε όλους για δουλειά, για σπουδές, για μια ποιοτική ζωή. Πρέπει λοιπόν εμείς οι μεγαλύτεροι, να φροντίζουμε για να υπάρχει προοπτική ελπίδας για τον τόπο. Να μην αναζητούν οι νέοι μας την τύχη τους στην ξενιτιά και να έχουμε διαρροή ανθρώπινου δυναμικού. Εγώ, 20χρόνια υπηρέτησα την μάχιμη δικηγορία, για να μπορέσω να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Έτσι, θέλω και τα παιδιά μου -όπως κάθε νέος άνθρωπος- να έχει την δυνατότητα να κάνει το ίδιο, χωρίς ν’ αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη του . Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις δυνάμεις της δημιουργικότητας να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Εκτιμάτε ότι μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Ψωμιάδη;
Ξέρω ότι οι πολίτες στις 7 Νοέμβρη θα πάνε να ψηφίσουν με γνώμονα, το ποιος είναι ικανότερος να διοικήσει αυτήν την ισχυρή περιφέρεια. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα νικήσουμε. Γιατί έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο και κυρίως γιατί ξέρουμε να κάνουμε το όραμα, πράξη. Κινούμαστε σε άλλο επίπεδο σχεδιασμού και στρατηγικής, γιατί μπορούμε να σταθούμε με αξιώσεις στις απαιτήσεις του νέου θεσμού. Δεν επιζητώ το θέαμα και την εικόνα που κρύβει τα προβλήματα και την αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων, αλλά εστιάζω στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της Περιφέρειας για να αποτελέσει η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πρότυπο αναπτυξιακό για την υπόλοιπη χώρα. Πρέπει να αποκοπούμε οριστικά από διαχειριστικές πρακτικές που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και αδιαφανείς. Θέλω η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι γνωστή διεθνώς για τις αναπτυξιακές της επιδόσεις και όχι για τις παραπολιτικές δραστηριότητες.
Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το διακύβευμα των εκλογών για αιρετό Περιφερειάρχη;
Ελάχιστα, δυστυχώς, αναφέρεται ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών που θα έχουν αναπτυξιακή προοπτική. Καλούμαστε για πρώτη φορά να επιλέξουμε αιρετούς εκπροσώπους που θα ανταποκριθούν με ικανότητα και γνώση στις προκλήσεις ενός θεσμού που θα εδραιώσει την αυτοδιοικητική πορεία της ελληνικής περιφέρειας στο διεθνές περιβάλλον. Δεν είναι μικρομάγαζο η Περιφέρεια για να ασκείται πολιτική που ευτελίζει τους θεσμούς, αλλά μια διοικητική δομή που θα εδραιώσει την αυτοδιοικητική πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας στο διεθνές περιβάλλον. Η αποτελεσματική άσκηση των διευρυμένων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων που εκχωρεί η διοικητική μεταρρύθμιση για την περιφέρεια, απαιτεί οργάνωση, κατάλληλο σχεδιασμό. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε συνδυασμένη αξιοποίηση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Επειδή ακριβώς οι αρμοδιότητες είναι μεγάλες και ουσιαστικές είναι επικίνδυνο να αφήσουμε την τύχη της Περιφέρειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα είναι ανίκανοι να τη διαχειριστούν. Έχουμε πρόταση και πρόσωπα που θα λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Θέλω μια Περιφέρεια και μια Διοίκηση που θα αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και δεν θα επιδίδεται σε παραστάσεις θεάματος που κρύβουν αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια. Η δική μου πρόταση αναγνωρίζει τη δημόσια λογοδοσία, να γνωρίζουν δηλαδή και να έχουν λόγο οι πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: