Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Να αρθεί τώρα!



Την αναγκαιότητα να αρθεί το «καμποτάζ», να σταματήσει η καθήλωση του τομέα της «κρουαζιέρας», η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με..
ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας και να συμβάλει στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα».  Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, «στη χώρα μας πλανάται το εξής μεγάλο ερώτημα: Πώς η χώρα μας θα βρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αποφύγουμε αυτήν την καθήλωση, αυτό το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία μας εξαιτίας της ύφεσης. Προκειμένου, λοιπόν, η οικονομία μας να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να παράξει πλούτο και να αρχίσει να αυξάνεται πάλι το Α.Ε.Π., αναζητούμε χώρους, τομείς οι οποίοι μπορούν να δώσουν νέο δυναμισμό στην οικονομία».
«Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι δύο πιο ανταγωνιστικοί κλάδοι στην Ελλάδα και τα δύο μοναδικά εξαγωγικά προϊόντα τα οποία συμβάλουν στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου» είπε ο κ. Παπαγεωργίου και «με βάση αυτά παράγεται ένα υποπροϊόν που λέγεται «κρουαζιέρα». Μάλιστα, τυχαίνει η χώρα μας να είναι μια χώρα που προσφέρεται για την ανάπτυξη της «κρουαζιέρας», διότι έχει περίπου τριακόσια νησιά, πολλά από τα οποία είναι προσεγγίσιμα ή κατοικήσιμα, ενώ έχει και απέραντα λιμάνια, αλλά και όλα αυτά που είπατε, όπως πολιτιστικά μνημεία και φύση απαράμιλλη. Είναι, λοιπόν, ένας τόπος, μια χώρα ευλογημένη, υπό την έννοια ότι αυτό το προϊόν μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί ραγδαία στη χώρα μας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, «Αντ’ αυτού, έχουμε την καθήλωση της κρουαζιέρας, γιατί δεν άρουμε το καμποτάζ. Είμαστε η χώρα που παρακολουθούμε την Ιταλία να αυξάνει με φοβερούς ρυθμούς την κρουαζιέρα. Δεκατρία με δεκατέσσερα εκατομμύρια τουρίστες μπαίνουν στην κρουαζιέρα, όσες δηλαδή είναι οι αφίξεις στη χώρα μας. Έχουμε, λοιπόν, έναν κλάδο ο οποίος αναπτύσσεται με ποσοστό 12% ετησίως. Και ενώ έχουμε αυτά τα ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, παρακολουθούμε άνευρα, αδιάφοροι ή καθηλωμένοι, τις άλλες όμορες χώρες, όπως την Ιταλία και την Τουρκία, να αναπτύσσονται.
Ε, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας αφυπνίσει; Δεν είναι τραγικό αυτό που ζούμε στη χώρα μας; Δεν είναι τραγικό το γεγονός ότι εμείς δεν κάνουμε και δεν κάναμε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια σε κλάδους που –επαναλαμβάνω- μπορεί να είναι οι κλάδοι που θα δημιουργήσουν την πυρίτιδα για να ξεκινήσει πάλι η οικονομία;»
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «Πρέπει τώρα να αρθεί το καμποτάζ. Πρέπει τώρα να μην καθηλώνουμε αυτόν τον τομέα, αυτόν τον κλάδο, της κρουαζιέρας. Πρέπει να δώσουμε στη χώρα φτερά. Θα δώσουμε φτερά μέσα από περιοχές και κλάδους, όπου διαθέτουμε τα συγκριτικά, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: