Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πτώση των Βάσεων Εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά... των φετινών Πανελλαδικών. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Για διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα Πανελλήνιων έκαναν λόγο τόσο η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.
Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα Ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.

Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

Η κα Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η ΝΔ

Για δραματική υποβάθμιση της παιδείας και απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για θλιβερά αποτελέσματα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει πως την ώρα που η καπιταλιστική κρίση δοκιμάζει ακόμη πιο βαθειά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, «είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων το να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν».

«Οι νέοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μετατραπούν και πάλι σε βορά των εμπόρων της κατάρτισης και των αποθρασυμμένων από τις χαριστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης ιδιοκτητών των 'κολεγίων'. Αυτοί που κατάφεραν σήμερα να περάσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βρεθούν απέναντι στα προβλήματα της υποβάθμισης των σπουδών, θα βρεθούν σε τμήματα προθάλαμους της ελαστικής απασχόλησης και ανεργίας. Ιδιαίτερα τα παιδιά που περνούν σε περιφερειακά τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, θα αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό και λοιπό προσωπικό. Οι οικογένειες τους θα ακριβοπληρώσουν την ανυπαρξία υποδομών στέγασης και σίτισης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επισημαίνει ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αλλαγή του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος, που επιτρέπει να μοιράζονται άνισα οι μορφωτικές ευκαιρίες στους νέους, σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Γι' αυτά τα παιδιά το μορφωτικό μέλλον φαίνεται πιο σκοτεινό, καθώς οι γονείς τους υφίστανται τις συνέπειες της υποβάθμισης των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, που μειώνονται ακόμη περισσότερο από τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».

Συμπληρώνει πως ο ΣΥΝ επανακαταθέτει σε δημόσιο διάλογο την πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: