Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής ανακοίνωσε η υπουργός παιδείας - Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Προτίμηση σε σχολές που εξασφαλίζουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση έδειξαν φέτος οι ..υποψήφιοι φοιτητές. Άνοδος παρατηρείται στις φιλολογικές, μαθηματικές και μουσικές σχολές και πτώση στις παιδαγωγικές ενώ μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε στις βάσεις δεκάδων ΤΕΙ λόγω της κατάργησης της βάσης του 10. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι σε δύο ΤΕΙ εισήχθησαν φοιτητές με βαθμό ακόμα και κάτω από τη μονάδα.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Οριακές αυξομειώσεις στις ιατρικές σχολές, πτώση στο σύνολο των παιδαγωγικών και των πολυτεχνικών σχολών και άνοδο στο σύνολο των φιλολογικών, των στρατιωτικών καθώς και των σχολών αστυνομίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Στα ίδια παραδοσιακά υψηλά επίπεδαπαρέμειναν Ιατρικές και Νομικές σχολές.
Μεγάλη πτώση σημειώνεται σε έως πρόσφατα δημοφιλή τμήματα ΤΕΙ κυρίως της επαρχίας, ενώ στα μισά περίπου τμήματα εισάγονται με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Αντίθετα, παρατηρείται πολύ μεγάλη άνοδος σε ορισμένες σχολές κεντρικών ΤΕΙ και σε τμήματα του συνόλου των ΤΕΙ που σχετίζονται με παραϊατρικές επιστήμες (π.χ. φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία). Χαρακτηριστικό της ψαλίδας στα ΑΕΙ τελευταίος που εισήχθη στη σχολή Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα θα μπορούσε με 18.4 να έχει περάσει ακόμη και στη Νομική, ενώ στη σχολή Γεωτεχνολογίας και υπερβάλλοντος στην Κοζάνη ο τελευταίος εισαχθείς χρειάστηκε απλά να παραβρεθεί στις εξετάσεις αφού ο βαθμός του ήταν χαμηλότερος της μονάδας.
Στα ΑΕΙ, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε 122 τμήματα επί συνόλου 345 ενώ υπήρξαν και 209 τμήματα με άνοδο. Στα ΤΕΙ πτωτικά κινήθηκαν 97 τμήματα επί συνόλου 213 με την πτώση να κυμαίνεται από 17 έως και 10105 μόρια. Η μεγαλύτερη πτώση, παρατηρήθηκε στο τμήμα ζωικής παραγωγής Ηπείρου με έδρα στην Άρτα καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 1374 μόρια από 11479 μόρια που ήταν το 2009.
Συνολικά στις εξετάσεις μετείχαν 106.189 υποψήφιοι και εισήχθησαν 84.368, με ποσοστό επιτυχίας 79,5%.
Οι εγγραφές για όλες τις κατηγορίες επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευσης θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.
Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής
Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013 - 2014.
Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε ότι φέτος έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.
Σχολιάζοντας την πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος ανέφερε ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στο ίδιο ζήτημα τόνισε ότι διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε να μην υπάρχει υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.
Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, τόνισε ιδιαίτερα, ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές σε βάθος, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα ετέθη την Τρίτη και στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: