Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Έλαβα λοιπόν την παρακάτω επιστολή. Δεν θα δημοσιεύσω ονόματα και σχετικά, διότι δεν θεωρώ ότι έχουν μεγάλη σημασία επί του παρόντος. Σημασία έχει να αντιληφθούμε «νοοτροπίες», «αντιλήψεις» και.... «συμπεριφορές».

Σημασία έχει να καταλάβουμε γιατί πραγματικά αυτός ο τόπος …έχει μείνει τόσο πίσω στον πολιτισμό. Και το εννοώ.

Η επιστολή είχε ως εξής: «Ένωση συγγραφέων Κατερίνης. Μήπως έφτασε η ώρα;
Πόσοι άραγε είμαστε στην Κατερίνη αυτοί που γράφουμε;   Πόσοι αυτοί που θα θέλανε να γράψουνε; Δε θα έπρεπε ίσως να μαζευτούμε επιτέλους και να ιδρύσουμε
μια ένωση συγγραφέων στην πόλη μας;  Τελευταία ακούγεται  ολοένα και περισσότερο αλλά δυστυχώς διακρίνω από πολλούς  μια αναβλητικότητα η οποία δε βοηθάει σε τίποτα. Παίρνω το λόγο εγώ λοιπόν ως νεότερος όλων για να προτείνω επίσημα την
ίδρυση της  Ένωσης  αυτής. Παίρνω το λόγο μη έχοντας  προβληματισμούς για το ποιος θα προεδρεύσει της ένωσης και  για το ποιος θα έχει λόγο ύπαρξης σε αυτήν. Ας είναι όποιος πραγματικά αγαπάει  αυτό που κάνει κι έχει την διάθεση να βοηθήσει. Μια ένωση λογοτεχνών  πιστεύω θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους όσους γράφουν ασχέτως  αν έχουν εκδώσει τα έργα τους. Ας μη γελιόμαστε. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να θεωρηθεί συγγραφέας και ποιος πραγματικά μπορεί να τον κρίνει;  Το να ακούω μέσα στην ίδια μου την πόλη για ελίτ λογοτεχνών αν μη τι άλλο  γελοίο μου φαντάζει. Η διάδοση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, Ιστορίας  και Λαογραφίας του τόπου μας θα είναι κύριο μέλημα της ένωσης καθώς και η ανάπτυξη  μεταξύ των μελών δεσμών αλληλεγγύης, φιλίας και συναδέλφωσης. Η υποβοήθηση και η προβολή  του έργου των μελών η οποία θα γίνεται με την οργάνωση ποικίλων πνευματικών εκδηλώσεων, με τη  δημιουργία Λέσχης ανάγνωσης καθώς και με διαγωνισμούς λογοτεχνίας και ποίησης για τους  μαθητές των σχολείων της πόλης. Το προτείνω λοιπόν πετώντας το μπαλάκι στους παλιότερους  από μένα για μα δραστηριοποιηθούν και να το πράξουν. Κόσμος υπάρχει. Ο Χ, ο Ψ, ο Ζ, (αναφέρονται τα ονόματα που για ευνόητους λόγους δεν θα δημοσιευθούν) και άλλοι έχουν την ωριμότητα  και την αγάπη για να το κάνουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κάτι, όλοι μαζί, που θα βοηθήσει  την πόλη, τη νεολαία της πόλης και τα νέα μυαλά που έρχονται από πίσω δίνοντας τους τη δυνατότητα  έκφρασης μακριά από παλιομοδίτικες απόψεις περί δήθεν πνευματικής ελίτ».

Αυτή λοιπόν ήταν η επιστολή. Δείτε τώρα και το μήνυμα που πήρα από τον ίδιο το συντάκτη λίγες μέρες αργότερα και ενώ είχα πληροφορηθεί πως ήδη είχε προγραμματιστεί η πρώτη «συνάντηση» των λογοτεχνών.

Διαβάστε την: «Απλά να σε ενημερώσω να ξέρεις, επειδή το άρθρο σου περί πολιτισμού μου άρεσε, εκεί που γράφεις πως βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια....και έχουμε κόσμο να ασχοληθεί...κτλ κτλ...
Σε ενημερώνω λοιπόν και αν θέλεις γράψε, αν δε θέλεις μη γράφεις..., ότι μετά από κάλεσμα σε όλους, σε 50 περίπου άτομα, ήρθανε ελάχιστα για την ένωση συγγραφέων. Ο Χ δεν ήρθε επειδή θα ήταν ο Ψ, ο Ψ δεν ήρθε επειδή θα ήταν ο Χ. Ο Χ  ο οποίος θέλει να είναι πρόεδρος. Ο Ζ δεν ήρθε διότι όπως μου είπε, ''Εγώ εσάς δε σας θεωρώ τίποτα… μόνο εγώ είμαι λογοτέχνης και ποιητής'' (δεν το σχολιάζω)...
Αυτά προς ενημέρωσή σου Κατερίνα. Είναι κάτι που με ενόχλησε πολύ και ήθελα να στο πω...Καλημέρα.
ΥΓ 1. Τελικά σε αυτήν την πόλη όλοι πρόεδροι θέλουν να είναι.
Οπουδήποτε κι αν είναι αυτό...
Καλημέρα και συγνώμη για το πρήξιμο».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πάμε τώρα και στα άλλα ωραία της επικαιρότητας. Ο Καλλικράτης κατά πλειοψηφία πέρασε χθες από τη Βουλή και μεγειά μας.

Πάντως Ραγκούση, υπουργάρα μου, να ξέρεις πως και το Δίον έχει ένα πολύ ωραίο, σύγχρονο, ολοκαινούριο, κόσμημα για δημαρχείο, αλλά δεν μετέφερες την έδρα εκεί. Άρα, το επιχείρημα για το δημαρχείο που μας έδειξες και τη φώτο και που κατά την ταπεινότητά μου είχε και τα μαύρα του τα χάλια για δημόσιο κτίριο, δεν ευσταθεί.

Δυο μέρα και δυο σταθμά.
Συντάσσομαι με Φίλιππο Πετσάλνικο, αν και ξέρεις ότι σε συμπαθώ ιδιαίτερα. Τέλος πάντων.
Εμείς και 3 μπορούμε και 13 και 23…. με τον έναν έχουμε πρόβλημα, αλλά τι σε νοιάζει εσένα.

Πάω λίγο και Ν.Δ. διότι οι γαλάζιοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή και υπάρχει μια ανησυχία και μια αγωνία….στον αέρα.
Αφενός, διότι η αποχή και η μη προσέλευση θα είναι πλήγμα για τη «νέα αρχή» αφετέρου, διότι …οι νοοτροπίες σ’αυτόν τον τόπο δεν θα αλλάξουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Θα σας εξηγήσω σε άλλο χρόνο ίσως τι εννοώ, διότι τις τελευταίες ημέρες εκεί που μας χρωστούσαν θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.
Εκείνο που έχω εγώ για σας είναι ένα μήνυμα: ΑΝΑΝΕΩΣΗ παντού. Φρέσκα και νέα πρόσωπα ας αναδειχθούν.
Τολμήστε το. Ακόμη και λάθος να κάνετε, τουλάχιστον δεν θα έχετε συμβάλλει στο φαινόμενο του «κομματικού παγετώνα προσώπων» που τα τελευταία χρόνια βασανίζει τον τόπο.

Λοιπόν κλείνω και με τα πιο ωραία. Η επιστολή Σαμαρά στους γαλάζιους για τις υποψηφιότητες.
Ε, ρε γλέντια.
Γεια σου ρε Αντώνη, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο εύσχημο τρόπο για να απαλλαγείς από …ανεπιθύμητες παρουσίες.
Καλή σου μέρα.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: