Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Καλορίζικος!

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο «Καλλικράτης»
Καλορίζικος!
Ψηφίστηκε επί της αρχής χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ. Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν... 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).
Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.
Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο γγ της ΚΟ Κώστας Τασούλας, κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.
Αντιπαράθεση
Ραγκούση - Σαμαρά
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή στη συζήτηση του ν/σ για τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά λέει ένα ακόμα 'όχι' στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος.
«Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Οι αλλαγές που φέρνει
ο  «Καλλικράτης»
 Σαρωτικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης» Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χωρισμένη σε δύο μετώπα, από τη μία οι υπέρμαχοι του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και από την άλλη όσοι αντιδρούν στο σχέδιο «Καλλικράτης». Οι αλλαγές αφορούν στη διαβάθμιση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ. Κύριος στόχος του «Καλλικράτη», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογιστεί το καθεστώς εργασίας σε αυτούς.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.
Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.
Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.
Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης. 
ΚΡΑΧΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: