Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Κατά πλειοψηφία "πέρασε" ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση Ψηφίστηκε ο "Καλλικράτης"


28.05.2010 Ελλάδα
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών για τη αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Υπέρ του "Καλλικράτη" ψήφισαν 160 βουλευτές 
και κατά 124 βουλευτές. Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε... "παρούσα".
Παρόντες στην Ολομέλεια ήταν οι 285 από τους 300 βουλευτές.
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο "που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής".
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".
Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι "για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος".
"Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
"Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".
"Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρεμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα", τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον «Καλλικράτη», που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".
Ακόμα, είπε ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του "Καλλικράτη" δεν θα δοθεί ούτε το ένα δέκατο και πρόσθεσε ότι "δέσμευση της ΝΔ είναι να κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με στρεβλό τρόπο".
Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".
"Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.
Τι αλλαγές φέρνει ο "Καλλικράτης"
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.
Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το "πλαφόν" θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.
Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.
Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον "Καλλικράτη" θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.
Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: