Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ξεσηκωμός για την έδρα του Βορρά

BASIKO_1
Ο δήμος Αιγινίου ζητά να διορθωθεί η «άστοχη» πρόταση του υπουργείου που ορίζει ως έδρα του νέου δήμου της Βόρειας Πιερίας τον Κολινδρό και όχι το Αιγίνιο, ο δήμος Μεθώνης ζητά η έδρα να είναι στο Μακρύγιαλο, ο δήμος Κολινδρού θεωρεί αδιανόητη οποιαδήποτε αλλαγή της υπουργικής πρότασης κι ο δήμαρχος Πύδνας επιδιώκει να παίξει ρόλο επιδιαιτητή, για να ....βρεθεί μια χρυσή τομή και μια κοινά αποδεκτή λύση

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που φθάνουν μέχρι αποκλεισμό της εθνικής οδού, προχωρά τη βδομάδα αυτή ο δήμος Αιγινίου διεκδικώντας την έδρα του νέου Καλλικρατικού δήμου της Βόρειας Πιερίας, που το υπουργείο Εσωτερικών δίνει στον Κολινδρό. «Δεν κατανοούμε τις πολεμικές ιαχές και τα τελεσίγραφα που απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγινίου, για να εκβιάσει καταστάσεις», απαντά το Δημοτικό Συμβούλιο του Κολινδρού.

Οι μάχες χαρακωμάτων για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» εξελίσσονται πλέον σε μετωπικές συγκρούσεις στην Πιερία. Ο δήμος Αιγινίου και οι φορείς της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο Πέμπτη σε κλείσιμο του  Δημαρχείου Αιγινίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, την Παρασκευή σε προσωρινό κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγινίου για δύο ώρες από 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι και την Κυριακή το πρωί, στις 11.30, σε προσωρινό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Αιγινίου.
«Η άδικη και αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προτείνει ως έδρα του νεοσύστατου Δήμου Πύδνας τον Κολινδρό αντί του Αιγινίου, θα πρέπει να ανατραπεί και οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να το επιβάλουμε είμαστε όλοι εμείς οι Δημότες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αιγινίου.

BASIKO_2Την ίδια στιγμή, ο δήμος Κολινδρού κοινοποιεί την κάθετα αντίθετη ομόφωνη απόφαση, που πήρε το δημοτικό του συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, όπου τονίζεται:
«Θεωρούμε αδιανόητη την αλλαγή της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την έδρα του δήμου Πύδνας, κάτω από το βάρος συναισθηματικών εξάρσεων και μικροκομματικών πιέσεων. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν αντιδικούμε με κανέναν, όμως δεν κατανοούμε τις πολεμικές ιαχές και τα τελεσίγραφα που απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγινίου, για να εκβιάσει καταστάσεις».
Σύμφωνα με τα εισηγητικά επιχειρήματα του δημάρχου Κολινδρού Θωμά Σολοποτιά, το Υπουργείο Εσωτερικών ορθώς έπραξε και πρότεινε τον Κολινδρό ως έδρα, βασιζόμενο σε θεμελιώδεις αρχές, όπως η ιστορικότητα και η αναπτυξιακή στρατηγική των νέων δήμων.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να περιθωριοποιούνται τα επιστημονικά κριτήρια περιφερειακής ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκαν και να επιλέγονται ως βάσεις αυθαίρετες αναχρονιστικές τοπικιστικές ιαχές», ανέφερε ο δήμαρχος Κολινδρού, εκτιμώντας ότι «η απώλεια της έδρας από τον ημιορεινό Δήμο Κολινδρού θα προκαλέσει απερήμωση και αστυφιλία σε σχέση με την ανώτερη συγκριτικά παραλιακή ζώνη».
Προειδοποίησε δε πως «οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση επιχειρήσει να αναιρέσει την στρατηγική αυτή και επιτρέψει ο προβληματισμός για την τοπική αυτοδιοίκηση να εγκλωβιστεί σ’ έναν αήθη και δίχως προηγούμενο τοπικισμό» θα βρει απέναντί του τους Κολινδρινούς.

Για την ώρα, απέναντι στους Κολινδρινούς βρίσκονται οι Αιγινιώτες, που θεωρούν παραλογισμό το ότι το Αιγίνιο δεν ορίστηκε ως έδρα του νέου δήμου, ενώ όχι μόνο υπερέχει πληθυσμιακά, αλλά βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο των συνενούμενων δήμων, έχει οδική πρόσβαση από παντού (και σιδηροδρομικόσταθμό), φιλοξενεί πλείστες όσες δημόσιες υπηρεσίες, υποκαταστήματα τραπεζών και σχολικά συγκροτήματα και είναι το εν δυνάμει βιομηχανικό-βιοτεχνικό κέντρο της βόρειας Πιερίας, ενώ ο Κολινδρός βρίσκεται στην άκρη του νέου δήμου, είναι ορεινός, με σημαντικά προβλήματα πρόσβασης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, έχει στοιχειώδη συγκοινωνία μόνο με λεωφορειακή γραμμή του ΚΤΕΛ Πιερίας και δεν θα εξυπηρετεί, λόγω απόστασης και συγκοινωνιακού δικτύου, την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών των υπό συνένωση δήμων.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε άμεσα, στο χρονικό διάστημα της διαβούλευσης να διορθωθεί η άστοχη, άδικη για τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Πιερίας και δαπανηρή για τον νέο δήμο πρόταση και να οριστεί ως έδρα του νέου δήμου το Αιγίνιο, ο οικισμός που είναι προφανές ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο Αιγινίου σε ψήφισμά του που εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου εσωτερικών.

Απέναντι στους Κολινδρινούς, αλλά και στους Αιγινιώτες, βρίσκεται ο δήμος Μεθώνης, ο δήμαρχος του οποίου πρότεινε (στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Πιερίας) ως έδρα τον Μακρύγιαλο, προειδοποιώντας και αυτός για κινητοποιήσεις.

Υπέρ του Αιγινίου, ως έδρας του νέου δήμου, φαίνεται να είναι ο δήμος Πύδνας. Μέχρι στιγμής πάντως το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης επιθυμεί, όπως μας δήλωσε χθες να αναλάβει πρωτοβουλία για τη εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή» μας είπε, «να συμφωνήσουμε όλοι μαζί και να πάμε με μια κοινή πρόταση στην επόμενη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Πιερίας.
Όσο για τη δική του θέση, «οι κάτοικοι της περιοχής μου», τόνισε με νόημα, «θέλουν η έδρα του νέου δήμου να μη βρίσκεται στην άκρη».(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: