Καταψηφίζει η ΝΔ τη Συμφωνία Στήριξης


Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Την καταψήφιση της Συμφωνίας Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ αποφάσισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, βάζοντας παράλληλα θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ..αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σκηνικό ρήξεων
Η επίσημα θέση της ΝΔ, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από τον κ. Σαμαρά, προαναγγέλλει σκηνικό ρήξεων στο γαλάζιο στρατόπεδο εάν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη επιμείνουν στη στήριξη της συμφωνίας. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλης τόνιζαν τη νύχτα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ απορρίπτεται από τη Νέα Δημοκρατία ως «πακέτο» και συνεπώς η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει το σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή στο σύνολό του.
Η κ. Μπακογιάννη η οποία συναντήθηκε νωρίτερα χθες το πρωί με τον κ. Σαμαρά στη Ρηγίλης προέτρεψε την κομματική ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής ώστε «η ΝΔ να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη και τον κόσμο ως υπεύθυνο κόμμα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να προσδώσει στην αρνητική θέση του κόμματος «πατριωτικά» χαρακτηριστικά. Αιτιολογώντας την τελική θέση του, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η χώρα «χρειάζεται επειγόντως ηγεσίες που δεν σκύβουν το κεφάλι». Παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για το πλαίσιο εντολών και κατευθύνσεων που υπήρξε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ έκανε λόγο για «απογοητεύσεις» που προκάλεσε ο μηχανισμός στήριξης.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά:
«Ανακοινώνω απόψε τη θέση του Κόμματός μας για τη Συμφωνία χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το καταψηφίζουμε!
Όχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον. Αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.
Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την ψήφο μας για την έγκριση του Νομοσχεδίου. Θέλει ψήφο ανοχής για τα πεπραγμένα της ως τώρα.Ούτε επιζητεί τη συναίνεση. Αυτή την έχει προ πολλού απορρίψει.
Επιζητεί τη συνενοχή. Σε μια πολιτική στην οποία οδήγησαν τα σφάλματά της, οι καθυστερήσεις της, η αβουλία της, η διγλωσσία της και οι απίστευτες γκάφες της.
Ασφαλώς παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος, παρόμοιο όμως με εκείνο, που υπήρχε σε πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και προκάλεσε κρίση δανεισμού.
Στη Βουλή θα εξηγήσω αναλυτικά τι σημαίνει η καταψήφισή του από το κόμμα μας. Σήμερα σημειώνω ότι, ανεξάρτητα από τη θέση μας αυτή, θα σεβαστούμε τα χρήματα που δίνονται την κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα από κυβερνήσεις των εταίρων μας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το Ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η Ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να επιστραφούν όπως προβλέπει η Σύμβαση. Η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βγούμε από την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού κι από τους όρους του, όσο γίνεται ταχύτερα.
Αυτό το τελευταίο είναι και ο κεντρικός άξονας της δικής μας Πολιτικής.
- Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως πολιτικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι, ούτε εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες, αλλά χαράζουν προοπτική διεξόδου. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.
- Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που κρατάνε ψηλά το ευρωπαϊκό ιδεώδες, παρά τις απογοητεύσεις που προκάλεσε ο μηχανισμός στήριξης. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.
- Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που έχουν καθαρή θέση για το τι επιδιώκουν, σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά σέβονται και τα συμφέροντα του λαού στον οποίο αποκλειστικά λογοδοτούν. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.
- Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που σε κρίσιμες στιγμές ξέρουν να αντιστέκονται σε πιέσεις, αλλά και ξέρουν να αντιστέκονται στο λαϊκισμό και στα διαλυτικά φαινόμενα. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.
Περισσότερα για τις θέσεις μας επί του Νομοσχεδίου θα πει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής μας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Τασούλας. Και περισσότερα για τη στάση μας θα ακούσετε μεθαύριο κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής».(νεα)