Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αποφάσεις και πρόστιμα από το ΕΣΡ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-5-2010
Την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ στο τηλεοπτικό κανάλι Star και την εκπομπή «Φώτης και Μαρία», αποφάσισε, κατά πλειοψηφία στη σημερινή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο ...Ραδιοτηλεόρασης, με αιτιολογικό την παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας ανηλίκων, εξαιτίας προβολής σκηνών από άλλο τηλεοπτικό κανάλι στη μεσημεριανή ζώνη. Μειοψήφισαν ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, που πρότειναν σύσταση.

Στο «Τηλεδίκτυο» του νομού Σερρών επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ για υπέρβαση του χρόνου δικτύωσης τηλεοπτικών σταθμών, που είναι μέχρι τρεις ώρες. Μειοψήφισαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, η Ιρις Αυδή και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, που πρότειναν σύσταση.

Σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό κανάλι «Alpha» και την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιους» (26.1.2010 και 9.3.2010), για την οποία υπήρξαν καταγγελίες περί προσβολής του προσώπου του πρωθυπουργού, τελικά αποφασίστηκε να δοθεί σύσταση στο κανάλι. Τρία από τα μέλη του ΕΣΡ έκριναν ότι έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ, γιατί δεν έγινε σεβαστή η συνταγματική τάξη. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Νέστορα Κουράκη, την Εύη Δεμίρη και την Ιρις Αυδή. Αντιθέτως, οι Ιωάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Τσουράκης και Κωνσταντίνος Αποστολάς τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί σύσταση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος αρχικά είχε τοποθετηθεί υπέρ της άποψης ότι δεν υπήρξε προσβολή της συνταγματικής τάξης, καθώς σκοπός της εκπομπής ήταν -κατά τη γνώμη του κ. Λασκαρίδη- να δείξει την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στον πρωθυπουργό και όχι να τον θίξει, τελικά τάχθηκε υπέρ της σύστασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Εγκρίθηκε η μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού «Kappa Radiο» του νομού Κορινθίας.

Τέλος, το ΕΣΡ αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση, την άλλη Τρίτη, το τηλεοπτικό κανάλι «Extra» για το χθεσινοβραδυνό του «Αποκαλυπτικό Δελτίο». Στην εκπομπή εκ μέρους του σταθμού ετίθετο στους συμμετέχοντες το ερώτημα «ποιοι θα πάνε φυλακή;». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, τα πρόσωπα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, η συνταγματική τάξη να γίνεται σεβαστή και οι ειδήσεις να μεταδίδονται με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση και πανικός στο κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: