Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Δίκες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς

Tentes_eisaggeleasAreiouPagouΔίκες - εξπρές για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής στο Δημόσιο, καθώς και εισαγγελείς ράμπο στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας που θα αντιμετωπίζουν άμεσα τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται από επίορκους κρατικούς υπαλλήλους προανήγγειλε ο ...εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο ανώτατος εισαγγελέας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως ανακοινώθηκε προκειμένου να προβλεφθούν ιδιαίτεροι δικάσιμοι που θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς και να στελεχωθούν τα αρμόδια τμήματα των μεγάλων Εισαγγελιών για το οικονομικό έγκλημα.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε προς τους Εισαγγελείς της χώρας εγκύκλιό του με την οποία ζητά να ενημερωθεί επί των εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής, διαφθοράς στο Δημόσιο τομέα, κ.λπ. όπως επίσης οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο του ο Τέντες ζήτησε από τους Εισαγγελείς:
  • α) να τον ενημερώσουν το ταχύτερο δυνατόν και αναλυτικά για τα στοιχεία και την πορεία των εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος υπαλλήλων για εγκλήματα περί την υπηρεσία, που προβλέπονται αυτοτελώς από τον Ποινικό Κώδικα ή και σε συνδυασμό με τον Ν. 3074/2002 (διαφθορά στο Δημόσιο), καθώς και για εγκλήματα φοροδιαφυγής (Ν. 2523/1997, 2065/1992).
  • β) να μεριμνήσουν ώστε η επεξεργασία των υποθέσεων των ανωτέρω κατηγοριών σε όλα τα στάδια καθώς και η εκδίκασή τους να γίνεται κατά προτεραιότητα σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, λόγω της απαξίας των σχετικών εγκλημάτων, τα οποία κυρίως στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και βλάπτουν την εθνική οικονομία.
Επίσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου :
  • α) να κινηθούν διαδικασίες ώστε να προβλεφθούν ιδιαίτεροι δικάσιμοι, στις οποίες θα προσδιορίζονται και θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα τα ανωτέρω εγκλήματα και
  • β) να οργανωθούν και να στελεχωθούν τα αρμόδια για το Οικονομικό Έγκλημα Τμήματα των μεγάλων Εισαγγελιών κατά τρόπο ώστε να λειτουργούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: