Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Μαρία Μίχου: Περιμένουν αποζημιώσεις οι κερασοπαραγωγοί της Πιερίας

Την επίσπευση της πληρωμής των περσινών αποζημιώσεων στους κερασοπαραγωγούς του δήμου Πέτρας και αποζημιώσεις για τη φετινή μηδαμινή λόγω καιρικών συνθηκών παραγωγών, ζητά η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε ερώτηση που απευθύνει στην ....υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, η βουλευτή του νομού σημειώνει:
«Στην Πιερία, έναν κατά μεγάλο ποσοστό αγροτικό νομό, πριν από 5 περίπου χρόνια, οι παραγωγοί του δήμου Πέτρας, σε μια προσπάθεια αλλαγής της καπνοκαλλιέργειας που όλο και φθίνει, εγκατέστησαν δενδρώνες κερασιάς. Η αρχή έγινε με περίπου 270-280 στρέμματα και ακολούθησαν άλλα περίπου 200 στρέμματα πριν από 3 χρόνια.
Η προσπάθεια έγινε εξ’ αρχής οργανωμένα, με 3 νέες ποικιλίες κερασιάς, οι οποίες εκτός από τα άριστα χαρακτηριστικά του καρπού τους, δίνουν και τη δυνατότητα κλιμάκωσης της παραγωγής, με τη συγκομιδή τους να γίνεται σταδιακά και ανά δεκαπενθήμερο. Επιλέχθηκαν υποκείμενα κατάλληλα, έγινε γραμμική φύτευση, διαμορφώθηκαν χαμηλά σχήματα και αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν στην εγκατάσταση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας. Παράλληλα συστήθηκε συνεταιρισμός με την επωνυμία ‘Συνεταιρισμός Κερασιών και λοιπών Φρούτων Πέτρας Πιερίας’ και το όλο εγχείρημα υποστηρίχθηκε από γεωπόνο της τοπικής διεύθυνσης Γεωργίας καθώς και από ιδιώτη γεωπόνο, που προσέλαβαν με δικά τους έξοδα οι παραγωγοί.
Το 2009 που οι καλλιέργειες έφτασαν στον πρώτο χρόνο παραγωγής τους, παρουσιάστηκε όψιμος παγετός στο τέλος του Απριλίου, ο οποίος λόγω του σταδίου της πλήρους ανθοφορίας των δέντρων, οδήγησε σε ακαρπία. Οι παραγωγοί προχώρησαν μετά από συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ σε δηλώσεις ζημίας, η οποία και εκτιμήθηκε τον Ιούνιο από αρμόδιο γεωπόνο. Έως και σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί για την αποζημίωση που τους αντιστοιχεί.
Φέτος, (χρονιά που τα δέντρα θα έμπαιναν σε ένα στάδιο ικανοποιητικής παραγωγής) κατά το τέλος του Απριλίου και ενώ και πάλι τα δέντρα ήταν στην πλήρη ανθοφορία, λόγω των συνθηκών άπνοιας και ταυτόχρονης υψηλής σχετικής υγρασίας, δεν έγινε γονιμοποίηση στα άνθη, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μηδαμινή, κυρίως στις όψιμες ποικιλίες.
Η αρμόδια επόπτης του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τα αγροτεμάχια πριν από μερικές μέρες και διαπίστωσε τη ζημιά, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν θα γίνουν εκτιμήσεις και εάν θα καλυφθεί το ζημιογόνο αίτιο από τον ΕΛΓΑ.
Κυρία Υπουργέ,
σε εποχές που οικονομικά είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, οι παραγωγοί αυτοί έχουν επενδύσει κεφάλαια, σε καλλιέργεια που θα απέδιδε φέτος, τουλάχιστο μέρος των εξόδων τους για να συνεχίσουν την αξιέπαινη προσπάθειά τους.
Ερωτάται η κ.Υπουργός:
-Προτίθεστε να επισπεύσετε την πληρωμή των περσινών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;
-Θα αποζημιωθούν από τη φετινή ζημιά οι παραγωγοί που αγωνιούν να κρατήσουν την καλλιέργεια, για την οποία και θα συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, επιβαρυνόμενοι με κόστος που δύσκολα θα μπορέσουν φέτος να καλύψουν, αν δεν τύχουν της ενίσχυσης αυτής;»(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: