Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ολοκληρώνεται σήμερα ενημερωτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε σχολεία της Πιερίας

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Ενημέρωση για το σεξ από το …νηπιαγωγείο!
Δ.Κυριακού: Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για σεξουαλική αγωγή δεδομένου ότι το σχολείο την παραβλέπει
Για σεξουαλική ενημέρωση των παιδιών που πρέπει να ξεκινήσει από το νηπιαγωγείο και όχι να προωθηθεί από την είσοδο των παιδιών στο γυμνάσιο και το λύκειο, έκανε λόγο η σύμβουλος οικογενειακού προγραμματισμού στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης οικογενειακού προγραμματισμού και επιστημονική συνεργάτιδα στη β’ πανεπιστημιακή ιατρική σχολή Αθηνών, στην εφηβική γυναικολογία και στο κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, κ. Καλλιόπη Τσεμπέρη.
Όπως είναι γνωστό, η κ. Τσεμπέρη ...επισκέφθηκε την Πιερία στο πλαίσιο ενημερωτικού προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε σχολεία του Ν. Πιερίας, που οργάνωσε το γραφείο αγωγής υγείας της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Και οι δηλώσεις της επί του θέματος έγιναν πριν από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης, με ομιλήτρια την ίδια, με ακροατές γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας και με θέμα: «Σεξουαλική αγωγή. Εφηβεία, αλλαγές, σχέσεις γονέων-εφήβων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενημερωτικό πρόγραμμα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου, αφού έγιναν διάφορες συναντήσεις και ημερίδες, ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 16/4, ενώ χθες έγινε και συνάντηση με εκπαιδευτικούς στο αμφιθέατρο του 2ου γενικού λυκείου Κατερίνης και με θέμα: «Η σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση - Προϋποθέσεις και αναγκαιότητα».

Η κ. Τσεμπέρη

Στις δηλώσεις της η κ. Τσεμπέρη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι συναντήσεις αυτού του είδους με ακροατές κάποιους γονείς νεαρών παιδιών γίνονται προκειμένου να προσεγγίσουν καλύτερο το μεγάλο αυτό ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και να ανοίξουν γέφυρες επικοινωνίας επ’ αυτού με τα ίδια τους τα παιδιά.
Τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν συζητείται, δυστυχώς, μεταξύ των εφήβων και των γονέων τους, επειδή οι έφηβοι δεν θίγουν το θέμα αυτό στους γονείς τους, γιατί, όπως υποστήριξε, η ηλικία αυτή είναι συγκρουσιακή προς τους γονείς τους, τις περισσότερες φορές.
«Τα παιδιά αυτής της περιόδου συνήθως κατεβάζουν ρολά (έναντι των γονέων τους), ακούνε τους συνομήλικούς τους περισσότερο που είναι και κακοδίδακτοι, παρακολουθούν πηγές παραπληροφόρησης», σημείωσε.
Και αναφερόμενη στους γονείς ως προς την επικοινωνία που πρέπει να υπάρξει με τα παιδιά τους ώστε να τα ενημερώσουν για θέματα γύρω από το σεξ, υπογράμμισε ότι αυτοί «πιο εύκολα προσεγγίζουν το θέμα αυτό».
Μιλώντας για το γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα η προώθηση της υπόθεσης ενημέρωσης των νέων παιδιών είναι πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κ. Τσεμπέρη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική πολιτεία ώστε «να γίνει πραγματικότητα η σεξουαλική αγωγή όχι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, για να μην πω από τις σχολές γονέων».

Ο κ. Κυριακού

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος αγωγής υγείας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Θεολόγος Δημήτρης Κυριακού, ανέφερε ότι από τις 12/4 που άρχισε το πρόγραμμα, μέχρι και την Παρασκευή 16/4, έγιναν καθημερινές επισκέψεις, μαζί με την κ. Τσεμπέρη, σε σχολεία της Πιερίας. Τις ενημερωτικές αυτές ομιλίες παρακολούθησαν περί τους 1.600 μαθητές και μαθήτριες.
«Απευθυνόμαστε σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με έναν πάρα πολύ μαζικό τρόπο για ένα ζήτημα πάρα πολύ ευαίσθητο, ώστε να καλύψουμε το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από όλες τις πλευρές», δήλωσε.
Και ευχαρίστησε την κ. Τσεμπέρη, διότι, όπως ανέφερε, «εθελοντικά αφιέρωσε ολόκληρη την εβδομάδα σ’ εμάς εδώ στην Πιερία, έφυγε από το σπίτι της, έφυγε από την οικογένειά της και πραγματικά κάθε μέρα που εγώ είμαι μαζί της και κάνουμε αυτές τις συναντήσεις, βλέπουμε τη χρησιμότητα και την αξία τους».
Τόνισε δε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για σεξουαλική αγωγή δεδομένου ότι «το σχολείο την παραβλέπει» και ότι «ενώ θεωρητικά έχει ενταχθεί επίσημα στο σχολείο, τελικά δεν έχει ενταχθεί ως μάθημα ή ως ένα πρόγραμμα σταθερό».
Είπε ακόμη ότι η προσπάθεια η δική του είναι «να γίνει κατανοητή αυτή η αναγκαιότητα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις που έγιναν, είχαν θετικό χαρακτήρα, αν σκεφθεί κανείς ότι υπήρξαν συναντήσεις όπου στο ακροατήριο ήταν περί τα 250 παιδιά και κατά τη διάρκεια της διάλεξης υπήρχε απόλυτη ησυχία και τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις για να μάθουν όλα εκείνα που είναι αναγκαία γύρω από το σεξ, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε είχε επιτυχία.

Η κ. Ουσταμπασίδου

Τέλος, η πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων του δήμου Κατερίνης κ. Διονυσία Ουσταμπασίδου σε δικές της δηλώσεις για το ενημερωτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, είπε ότι «οι γονείς διψούν για γονεϊκές καθοδηγήσεις, για το πώς θα διαχειριστούν θέματα που αφορούν τα ίδια τους τα παιδιά και τη διαπαιδαγώγησή τους, όταν αυτά βρίσκονται στην περίοδο της εφηβικής ηλικίας».
Είπε επίσης ότι και τα παιδιά αυτής της περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα περί το σεξ και κυρίως θέματα αντισύλληψης και αποφυγής μετάδοσης νοσημάτων. Και υποστήριξε ότι η τηλεόραση δεν αποτελεί μέσο ενημέρωσης για τα παιδιά, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από τους γονείς, που τους εμπιστεύονται.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: