Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Εδώ είμαστε πάλι. Και σήμερα ξέρετε πως δεν θέλω παρά να περιοριστώ στα της πολιτικής και άλλης επικαιρότητας, αφού το δημοσιογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δίκη της πετούνιας.
Εμείς θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά σας, να ασκείτε κριτική, εσείς πρώτα ως πολίτες και μάλιστα…ελεύθεροι, και φυσικά το δικαίωμά μας να αρθρώνουμε λόγο.

Τα ρεπορτάζ θα σας ενημερώσουν στα αυριανά φύλλα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αναμείνατε.
Πάμε τώρα και στα άλλα νέα, αυτά του Καλλικράτη, που ως φαίνεται δημιουργεί νευρική κρίση στους αυτοδιοικητικούς.

Μιλάνε όλοι για υποψηφιότητες, δηλώνουν, ξεδηλώνουν, αφήνουν υπονοούμενα, φήμες και τα σχετικά, με μόνο στόχο φυσικά να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη νέα εποχή των δήμων.

Παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και με τον Καποδίστρια. Θέλετε να θυμηθούμε; Τότε λοιπόν είχαμε κάθε μέρα και δυο επιστολές σχεδόν από διαμαρτυρόμενους πολίτες, δημότες ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Μαύρες σημαίες, κλείσιμο εθνικής οδού, είναι τα πρώτα λίγα που θυμάμαι.

Αντιδράσεις, υψηλοί τόνοι, φωνασκίες. Εκείνο βέβαια που επίσης θυμάμαι πολύ καλά είναι πως τότε Περιφερειάρχης στην Κατερίνη ήταν ο Γιάννης ο Καζεπίδης.
Είχε οργώσει κυριολεκτικά την Πιερία, προκειμένου να ενημερωθεί ο τελευταίος δημότης στο πιο απομακρυσμένο χωριό για τις αλλαγές που θα έφερνε η μεταρρύθμιση στη ζωή τους.

Πρωτοφανές το εγχείρημα, δυσνόητο για τους δημότες το νόημα της συνένωσης, πολλές οι απορίες, οι φωνές, οι διαμαρτυρίες για την έδρα, την ονομασία.
Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες στην κυριολεξία είχαμε σε κάθε χωριό.

Τότε λοιπόν η πολιτεία είχε αναθέσει στην τότε Περιφέρεια (τοπική διοίκηση) την ευθύνη για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών. Και μάλιστα αυτή η δημόσια διαβούλευση είχε ξεκινήσει πολύ πριν την ανακοίνωση του σχεδίου Ι.Καποδίστριας και πολύ πριν αρχίσουν να φτάνουν οι διαμαρτυρίες στα αυτιά των ιθυνόντων.

Στο δήμο Δίου είχε γίνει κανονικός ξεσηκωμός, στον Πλαταμώνα το ίδιο, μέχρι που απειλούσαν ότι θα αποσχιστούν από την Πιερία, δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις στην καθημερινή ειδησεογραφία.

Ούτε φίδι στον κόρφο τους. Γενναίοι τότε στα κλιμάκια έτρεχαν δεξιά-αριστερά για να ενημερώσουν τους πολίτες.

Και πάμε στο σήμερα.
Σήμερα αν και ανακοινώθηκε το σχέδιο Καλλικράτης ως προς το θεσμικό του μέρος, ουδείς μπήκε ακόμη στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες για το τι θα αλλάξει, πως θα αλλάξει, τι σημαίνει Καλλικράτης και όλα τα σχετικά.

Περιορίζονται σε μια ακατάσχετη παραφιλολογία για τα πρόσωπα. Λες και το ζητούμενο σήμερα είναι αυτό.
Αυτά έχω να σημειώσω προς το παρόν για τον Καλλικράτη και θα επανέλθω.

Στην επικαιρότητα όμως αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε και εκλογές στη νεολαία της Ν.Δ.
Η ΟΝΝΕΔ καλείται να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της πανελλαδικά και η κινητοποίηση είναι μεγάλη.

Οι νέοι των κομματικών οργανώσεων, κατά την άποψή μου, είναι η αυριανή τους  εγγύηση. Και η επιλογή σημαντική για τη φυσιογνωμία, τον πολιτικό λόγο και τον εκσυγχρονισμό του.

Άντε λοιπόν καλό βόλι στους συμμετέχοντες και …είπαμε. Ψυχραιμία. Περάσατε και πιο δύσκολες φάσεις.
Καλή μας ημέρα.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: