Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Να διοριστεί νέο Δ.Σ. και …βλέπουμε

BASIKO_1
Βαρύγδουπους στόχους και αρχές (περί «πράσινης ανάπτυξης» με διαφάνεια και λογοδοσία) έχει η δημόσια Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, προς το παρόν όμως διενεργείται ακόμη οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και δεν έχει διοριστεί και νέο Δ.Σ.  Όπερ, ουδέν νεότερο για το πολύπαθο κάμπινγκ της Σκοτίνας, που ρήμαξε από την απίστευτη αδιαφορία της πολιτείας και από το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον του ιδιώτη διαχειριστή ...του.

BASIKO_2Τα παραπάνω προκύπτουν από τη λιτή, άκρως πολιτική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη.
Ο βουλευτής του νομού, με ερώτησή του (στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου), ζητούσε να μάθει (ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου) σε ποιες ενέργειες και πράξεις άμεσες ή μεσοπρόθεσμες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ιδιοκτησίας ΕΤΑ Κάμπινγκ της Σκοτίνας και «Ξενία» Πλαταμώνα, που κάποτε αποτελούσαν πραγματικά στολίδια του τουρισμού στο νομό και σήμερα παρουσιάζουν οικτρή εικόνα εγκατάλειψης, καθώς, παρατημένα και λεηλατημένα, έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς ή σκουπιδότοπους.

Η απάντηση του υπουργού είναι στην ουσία «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», γιατί δεν γνωρίζουμε και το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν και θα έπρεπε, διότι, το μεν κάμπινγκ (έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων) είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων κι έχει γνωρίσει στο παρελθόν μεγάλες δόξες, για το δε «Ξενία» του Πλαταμώνα, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Φ. Βώκου, δόθηκαν μάχες να κριθεί διατηρητέο (για να διασωθεί απ’ τις ορέξεις ιδιωτών) τα τελευταία χρόνια και από τους βουλευτές του νυν κυβερνώντος κόμματος.
Η, μόλις 150 λέξεων, απάντηση του υπουργού είναι:
«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 7543/16.3.10 Ερώτησης του Βουλευτή κου Γιάννη Αμοιρίδη ‘Αξιοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων ακινήτων ΕΤΑ στην Πιερία Κάμπινγκ, Ξενία’ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε υπόψη μας η Ε.Τ.Α. Α.Ε., σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ήδη στην ΕΤΑ Α.Ε. διενεργείται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης δρομολογείται ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του opengov.
Η πολιτική για την Ε.Τ.Α. Α.Ε. μέσω του νέου Δ.Σ. θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των ακινήτων της με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού, της οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης και θα είναι βασισμένη στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Σημειώνεται επίσης ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η συγχώνευση της ως άνω εταιρείας με τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο εξυγίανσης των Δημόσιων Οργανισμών που έχει θέσει η Κυβέρνηση».
«Κατά τα λοιπά», καταλήγει ο υπουργός, «κατατίθεται η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Τ.Α. Α.Ε».

BASIKO_3Η επισυναπτόμενη απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας αριθμεί 3.300 λέξεις. Χωρίς την παραμικρή νύξη για το «Ξενία» Πλαταμώνα (που πήγαινε «πακέτο» στη ερώτηση του βουλευτή), ο κ. Γιαννουλάκης παραθέτει ένα λεπτομερές ιστορικό των δεινών που υπέστη το κάμπινγκ της Σκοτίνας από τον ιδιώτη στον οποίο παραχωρήθηκε το 2001, κατόπιν διαγωνισμού, η διαχείρισή του, μέχρι το 2004.
Εκ της συμβάσεως ο ιδιώτης διαχειριστής υποχρεώνονταν να αναλάβει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του κάμπινγκ (ειδικό σήμα ΕΟΤ), δηλαδή τη μελέτη και εγκατάσταση πυρασφάλειας, την εγκατάσταση και συντήρηση βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, καθώς και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ασφαλίσει το κάμπινγκ σε πρώτης τάξεως ασφαλιστική εταιρεία στο όνομα της ΕΤΑ.
Τελικά ο ιδιώτης, όχι μόνο έργα ανακαίνισης και συντήρησης του κάμπινγκ δεν έκανε, όχι μόνο ειδικό σήμα λειτουργίας δεν πήρε από τον ΕΟΤ (πράγμα για το οποίο του ασκήθηκε και ποινική δίωξη το 2005 από το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Κατερίνης), παρά άφησε και χρέη προς την ΕΤΑ (580.000 ευρώ, που η εταιρεία τα διεκδικεί με αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του) και προς τον ΟΤΕ (2.274 ευρώ για τηλεφωνικές συνδέσεις του κάμπινγκ, την περίοδο κατανάλωσης από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2002).
Παρόλ’ αυτά παρέμεινε διαχειριστής, της παραχωρημένης από την ΕΤΑ δημόσιας περιουσίας, μέχρι το 2008, που εν τέλει αποβλήθηκε βιαίως με δικαστική απόφαση.
Ακολούθως, κι αφού πιστοποιήθηκε και από σχετική επιτροπή υπαλλήλων του ΕΟΤ ότι το κάμπινγκ έχει ρημάξει, η αρμόδια διεύθυνση τουρισμού του ΕΟΤ προέβη (Μάιος του 2008) στη σφράγισή του.
Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2009, έγινε, για λόγους ασφάλειας, διακοπή της ρευματοδότησης του κάμπινγκ, ενώ το Δ.Σ. της Ε.Τ.Α. Α.Ε. αποφάσισε την έγκριση συνολικής πίστωσης 1.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για τη διενέργεια κλειστών μειοδοτικών διαγωνισμών για τις μελέτες και τις εργασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του κάμπινγκ.
Δυο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Τ.Α. Α.Ε. λήφθηκε μέριμνα για την ανάθεση εκπόνησης προκαταρκτικής μελέτης για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και των υπαίθριων χώρων του κάμπινγκ και … εδώ τελειώνει το ιστορικό.
«Όπως γίνεται αντιληπτό», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ «και με δεδομένα ότι για τη νόμιμη, ασφαλή και εξυπηρετούσα την άνοδο του τουριστικού προϊόντος λειτουργία, απαιτείται και η κατά νόμο έκδοση των πιστοποιητικών ΔΕΗ και πυρασφάλειας και των αδειών λειτουργίας τόσο του κάμπινγκ όσο και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναγκαία η κατόπιν αποφάσεων του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας διενέργεια μελετών και εν συνεχεία έργων».
Το πότε θα αποφασιστούν και θα δρομολογηθούν οι μελέτες πρώτα και τα έργα μετά, καθώς και το αν η ΕΤΑ (ή το νέο σχήμα που θα προκύψει απ’ τη συγχώνευσή της με τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α,Ε) προκρίνει (κι ο υπουργός αποφασίσει) την εκ νέου παραχώρηση του κάμπινγκ σε ιδιώτες (προσωρινή ή και ισόβια, λόγω εισπρακτικών αναγκών του δημοσίου) θα το μάθουμε, πιθανόν, μόλις τελειώσει η «δρομολόγηση» και του διορισμού της νέας Διοίκησης της εταιρείας.
Όσο για την τύχη του «Ξενία» του Πλαταμώνα, μάλλον θα χρειαστεί να υποβάλλει ο βουλευτής Πιερίας, που ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση, νέα ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού. Με την ελπίδα πως η απάντηση θα είναι πιο σαφής και συγκεκριμένη.
Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: