Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο Νομάρχης φεύγει ο Αντιπεριειάρχης έρχεται

Μπορεί το νέο χωροταξικό του Καλλικράτη να «μαγειρεύεται» ακόμη (χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών και της Πιερίας με τον υπουργό Εσωτερικών), το θέμα της ορίων της νέας περιφέρειας που θα υπαχθεί και ο νομός μας έχει «κλειδώσει»: είναι η περιφέρεια της σημερινής κεντρικής Μακεδονίας, με τους εφτά νομούς και τη μια μητρόπολη, τη Θεσσαλονίκη. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε και ποιους θα εκλέξουμε. Γιατί το πόσους και για ποιες θέσεις το... γνωρίζουμε.

5 οι Πιεριείς περιφερειακοί σύμβουλοι
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προσχεδίου του Καλλικράτη, το περιφερειακό συμβούλιο της κεντρικής Μακεδονίας θα συγκροτείται από 71 συμβούλους. Εξ αυτών οι 41 θα προέρχονται από το νομό Θεσσαλονίκης, οι 7 από τις Σέρρες, 5 από καθέναν από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, ενώ οι νομοί Κιλκίς και Χαλκιδικής θα εκλέγουν από 4.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από κάθε περιφερειακό διαμέρισμα, δηλαδή τις σημερινές νομαρχίες.
Για το περιφερειακό μας συμβούλιο μπορεί να εκφράζουμε την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους.
Ο πλειοψηφών συνδυασμός (ο οποίος θα εκλέγεται πλέον με 50%+1 και όχι 42%) θα λαμβάνει τα 3/5 των συμβούλων.

Αντιπεριφερειάρχης άμεσα εκλεγμένος και χωρίς σταυρό

Κάθε υποψήφιος περιφερειάρχης θα κατέρχεται στις εκλογές με τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του, οι οποίοι θα εκλέγονται άμεσα από το λαό. Οι αντιπεριφερειάρχες, που ουσιαστικά θα είναι οι επικεφαλής των παλαιών νομαρχιών, θα εκλέγονται απευθείας και χωρίς σταυρό από το εκλογικό σώμα.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να περιορίσει τη δύναμη των «μικρών πρωθυπουργών», καθώς αφενός οι αντιπεριφερειάρχες δεν θα επιλέγονται από τον περιφερειάρχη ανάμεσα από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά μέσα από συλλογικές διαδικασίες του κόμματός τους και αφετέρου θα έχουν και αυτοί σημαντικό μερίδιο στην νίκη του συνδυασμού, καθώς θα κατέρχονται ως ομάδα κατά τα πρότυπα των σημερινών υπερνομαρχιών.

Και αντιμισθίες με πάσα λεπτομέρεια

Σύμφωνα με το «μη οριστικοποιημένο» προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών οι μισθοί των αιρετών συνδέονται με αυτούς του γενικού γραμματέα υπουργείου (περίπου 6.000 ευρώ, μεικτά το μήνα, δηλαδή 84.000 ετησίως, καθώς καταβάλλονται 14 μισθοί), πράγμα με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνούν οι δήμαρχοι, που τα βρίσκουν λίγα, γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν όχι μόνο άλλο μισθό, αλλά ούτε και σύνταξη από το δημόσιο και επιπλέον δεν φορολογούνται αυτοτελώς με 20%, αλλά μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα η αντιμισθία να φορολογείται πλέον με 40%.

Η αντιμισθία του περιφερειάρχη πάντως είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του γενικού γραμματέα υπουργείου, ενώ στον αντιπεριφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.
Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 181, που αφορά την οικονομική αποζημίωση των αιρετών και το οποίο έχει προβλέψει όλες τις περιπτώσεις, όπως:
- Η αντιμισθία που δικαιούνται τα ανωτέρω αιρετά όργανα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά 20%.
- Αν ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης ή ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έχει τεθεί σε αργία, την αποζημίωση του λαμβάνει ο αναπληρωτής του. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιπεριφερειάρχης λαμβάνει αποζημίωση από ένα μόνο αξίωμα.
- Περιφερειάρχης που απουσιάζει δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνει το ήμισυ της αποζημίωσης. Το υπόλοιπο ήμισυ καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιπεριφερειάρχης για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει το ήμισυ της αποζημίωσης που δικαιούται.
- Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεούνται να εισπράττουν την αποζημίωση μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν την αποζημίωση που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.
( Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: