Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

σε ετοιμότητα!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης ξεκινά η ελληνική πλευρά
σε ετοιμότητα!
Επιστολή προς την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζητά διαβουλεύσεις με τους εν λόγω φορείς σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ....ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, την ώρα που τα spreads έφταναν και τις 420 μονάδες βάσης. Ενδεικτικό είναι ότι η είδηση οδήγησε σε πτώση το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στις 408 μονάδες βάσης, έχοντας νωρίτερα διευρυνθεί έως τις 435 μονάδες βάσης. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν διαψεύδουν, λέγοντας ότι πρόκειται για επιστολή τυπικού και τεχνικού χαρακτήρα. Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Κάν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ecofin, δήλωσε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο.Ρεν, Ζ.Κ.Τρισέ και Ντ.Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.
Επίσης, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τριμερής επιτροπή από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα βρίσκεται από την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα για συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τον μηχανισμό βοήθειας.  Θα συζητηθεί, όπως είπε ο υπουργός, το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin». Ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «άγκυρα» για την Ελλάδα αποτελεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι «πιλότος» είναι η ΕΕ, ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin. Για το ίδιο θέμα και κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το «κλίμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.
Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση «αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό», με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές ελεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν «απόλυτο δίκιο» στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού. Πριν τη δήλωση του υπουργού, στέλεχος του υπουργείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει στο Reuters, αναφερόμενο στην επιστολή, ότι: «Δεν είναι ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης». «Με αυτή την επιστολή η Ελλάδα εκκινεί τις επισήμες συζητήσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μηχανισμού στήριξης» πρόσθεσε. Υπερθεματίζοντας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η επιστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου και επ' ουδενί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι με την επιστολή αυτή ζητείται και ο ακριβής καθορισμός, μέσω πολυετούς προγράμματος, των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010 (φέτος το ποσό που μπορεί να δοθεί στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθορίστηκε σε 30- 40 δισ. ευρώ).
Η Επιστολή
Στην επιστολή αναφέρεται: «Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.»http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: