Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Στηρίζω την ελληνική οικονομία!

Γράφει ο: Χρήστος Πρασκίδης
Μέλος της ΕΟΔνΠ
Όπως καταλάβαμε όλοι θα το πιούμε το πικρό ποτήρι και θα σκάσουμε. Μας έβαλαν κάτω και οι ευρωπαίοι «φίλοι» και βαράνε αλύπητα.
Το άδικο είναι ότι:
• Ξέρουν πως δεν είμαστε μόνο εμείς που χρωστάμε τόσα. Ίσως είμαστε ο ευκολότερος στόχος.
• Ξέρουν πως ο μέσος Έλληνας δουλεύει περισσότερο από τον μέσο ευρωπαίο και αμείβεται αρκετά λιγότερο.
• Ξέρουν ότι το κακό προέρχεται από τον ...διεφθαρμένο και διαλυμένο δημόσιο τομέα που επιπλέον αδυνατεί να προγραμματίσει έστω και στοιχειωδώς, και πως γι’ αυτή του την κατάσταση δε φταίει ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος.
Και τέλος
• Ξέρουν πολύ καλά ότι έβαλαν όσο μπορούσαν το χέρι τους για να διαβρωθεί και να παραμείνει ο δημόσιος τομέας μας διεφθαρμένος και ανοργάνωτος ώστε να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο και ευκολότερα.
Για να πούμε όμως και τη δική μας ευθύνη, ξέρουμε και εμείς ότι η ελληνική κοινωνία βολεύτηκε να ζει στους μύθους της.
• Να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η παραγωγικότητα, του δημόσιου τομέα κυρίως, είναι απελπιστικά χαμηλή.
• Να κάνει πως δεν καταλαβαίνει την καταστροφική πολιτική των βολεμάτων, των ρουσφετιών, των ημετέρων και να τη δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα,
• Να δέχεται και πάλι αδιαμαρτύρητα το γεγονός πως εντελώς παράδοξα, είμαστε η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, αν και έχουμε πολύ χαμηλά εισοδήματα,
•  Να αποδέχεται την απόλυτη ανοργανωσιά και την έλλειψη παιδείας (καλλιέργειας) σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.
•  Ξέρουμε επίσης πως με τα δάνεια που εύκολα μας έδωσαν και εμείς χαρούμενοι και ανυποψίαστοι πήραμε,  μας έβαλαν στο χέρι.
Να αναγνωρίσουμε και τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας, που είναι:
• Το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη η οικογένεια που βοηθά σημαντικά στο κατά το δυνατόν ευκολότερο ξεπέρασμα κάθε είδους κρίσεων,
• Στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το κοινό συμφέρον που μας ενώνει, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία της ιστορίας μας της θρησκείας μας, των συνηθειών μας, της ιδιοσυγκρασίας μας κλπ.
• Ο Έλληνας παρότι τις τελευταίες δεκαετίες ξέφυγε αρκετά, αποκτώντας καταναλωτικές συνήθειες, είναι ακόμη πολύ κοντά στην συντηρητική και αντικαταναλωτική ζωή που του επέβαλαν οι σκληρές συνθήκες που έζησε στο πρόσφατο παρελθόν, με πολέμους, εμφύλιο και τις περιόδους  που ακολούθησαν και μπορεί να κάνει μερικά βήματα πίσω, με κόστος σίγουρα μικρότερο από αυτό που θα πλήρωναν (η θα πληρώσουν) άλλοι λαοί της Ευρώπης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες με εμάς συνθήκες.
Σήμερα λοιπόν ζώντας μια μεγάλη κρίση που μας επιστρέφει σε πολλά πράγματα δεκαετίες πίσω, δικαιούμαστε σαν λαός να φερθούμε σαν μια μεγάλη οικογένεια και να στηρίξουμε τους εαυτούς μας, κάτι που οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς μας επέβαλαν (και μας επιβάλουν ακόμα) να μην κάνουμε τόσα χρόνια. Να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Συγχρόνως απευθύνουμε έκκληση στους Έλληνες παραγωγούς, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, να μειώσουν όσο μπορούν τις τιμές τους, προσδοκώντας έσοδα από την αύξηση της κατανάλωσης των ελληνικών προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών τους.
Προσοχή!
•  Δεν προτείνουμε εμπάργκο κανενός ξένου προϊόντος, απλά προτείνουμε την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που ζούμε.
•  Δεν ξεχνάμε τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση και τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν σ’ αυτήν.
•  Η δράση μας αυτή δεν σημαίνει πως συμφωνούμε με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Απλά πιστεύουμε πως προτιμώντας τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες στις δύσκολες αυτές συνθήκες, θα βοηθήσουμε στο να σωθούν πολλές θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρήσεις, κάτι που είναι και προϋπόθεση για να βγούμε από την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.
Με το κείμενο αυτό η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας ξεκινά μια νέα διπλή δράση:
1.  Στηρίζω την ελληνική οικονομία: καταναλώνω ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες
2.  Στηρίζω την ελληνική οικονομία: συγκρατώ ή και μειώνω τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα που παράγω ή εμπορεύομαι και στις υπηρεσίες που παρέχω, που απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καταναλωτές, παραγωγούς, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: