Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ούτε απλοποιείται, ούτε αποκεντρώνεται

«Ψευδεπίγραφη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας την αποκέντρωση των πόρων του ΕΣΠΑ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. «Η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι παντελώς απούσα από οποιαδήποτε διάταξη του νομοσχεδίου αφορά το σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση του προγράμματος», δήλωσε ο Δημήτρης Δράκος, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΑΕ, που κλήθηκε να συζητήσει και να καταθέσει  προτάσεις για το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ εκτιμά ότι η με ...κατηγορηματικό και ανεπιφύλακτο τρόπο διακηρυκτική υπόσχεση της κυβέρνησης-μέσω του ‘Καλλικράτη’ και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου-περί διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μετατρέπεται
στην ουσία σε μια κατανομή της αρμοδιότητας διαχείρισης των πόρων ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στις σημερινές Περιφέρειες (που είναι αποκεντρωμένες κρατικές δομές) και στα λοιπά Υπουργεία.
Όπως υπογραμμίζει, στις οριζόμενες από το νομοσχέδιο Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης και στις Διαχειριστικές Αρχές η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση απουσιάζει προκλητικά», ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα πολλά εμπλεκόμενα-κρατικά- όργανα δεν καταργούνται, απλώς καθορίζονται αποκλειστικές προθεσμίες.
«Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην κατατεθείσα του μορφή, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι η χώρα μας δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα προόδου», τονίζει ο κ. Δράκος.
Ριζική επανεξέταση του νομοσχεδίου ζητεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο
«Ανεπαρκή» χαρακτηρίζει την τροποποίηση και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζητώντας τη ριζική του επανεξέταση πριν υποβληθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει σε έγγραφό του που απέστειλε στην υπουργό Οικονομίας και τα πολιτικά κόμματα, «η προτεινόμενη τροποποίηση του Ν.3614/08 είναι ανεπαρκής, αποσπασματική και κάθε άλλο παρά απλοποιεί τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ περιλαμβάνει δυσνόητες και μη τεκμηριωμένες διατάξεις».
Το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι «διανύουμε ήδη το 4ο έτος υλοποίησης του ΕΣΠΑ, με επίσημα καταγεγραμμένη απορρόφηση μόλις 3,5%, άρα ό,τι τροποποιείται/εισάγεται/συμπληρώνεται θα πρέπει να γίνεται ταχύτατα και 'εν κινήσει'» και τονίζει ότι «ύστερα από 4,5 μήνες επεξεργασίας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, αναμενόταν μια πιο τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση που θα λάβαινε υπόψη το επείγον του θέματος και θα στόχευε πραγματικά στην απλοποίηση και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: