Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σκληρό παζάρι

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για τη μορφή στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Σκληρό παζάρι
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ευελπιστούν να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, παρά την επιφυλακτικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.
Οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια:
Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης, υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Το σενάριο αυτό είναι το ....πιθανότερο, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα-μέλος.
Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ (ευρωομόλογο) και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.
Επιφυλάξεις διατυπώνουν Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, ενώ Βρετανία και Σουηδία (που δεν μετέχουν στο Eurogroup), επιμένουν στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Ισχυρή είναι η υποστήριξη προς την Αθήνα από τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η παροχή διμερών δανείων και οι δανειακές εγγυήσεις προς την Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις αρχές μιας διευκόλυνσης για συντονισμένη βοήθεια στην ευρωζώνη. Η Κομισιόν και η ομάδα του Eurogroup θα έχουν την εντολή να ολοκληρώσουν το έργο» είπε και προσέθεσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για τις αρχές και τις παραμέτρους μιας διευκόλυνσης ή ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί και ζητηθεί, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για κάποιο συγκεκριμένο ποσό.
«Θα έχετε ένα πλαίσιο μηχανισμού και θα υπάρξουν κενά για τα νούμερα, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη αίτημα (από την Ελλάδα)» είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι δεν αναμένει να ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσό βοήθειας στην συνάντηση του Eurogroup. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος.
Στον αντίποδα, ο Γερμανός ομόλογός της, Β.Σόιμπλε δήλωσε πως «υπάρχουν πάντα φήμες πριν από τις κρίσιμες συνόδους της EE. Δεν υπάρχουν, όμως, νέοι παράγοντες, άρα δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για βοήθεια προς την Eλλάδα την Δευτέρα».
O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα λάβουν πολιτικές αποφάσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την παροχή βοήθειας στη Ελλάδα.
«Δεν θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε επίσης ότι επί του παρόντος δεν γίνονται συνομιλίες για την πιθανή χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Αντιφατικές δηλώσεις
Ο Όλι Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι ο Φινλανδός επίτροπος εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.
Ο επίτροπος αρνείται να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε σενάριο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συνέρχεται το Eurogroup για το θέμα, όπως προκύπτει και από την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η οποία δόθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τα μηνύματα, πάντως, από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικά, αφού λίγη ώρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν ακολούθησε νέα ανακοίνωση -αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Όλι Ρεν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, έναν μηχανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος».
Ζητούν «φρένο» στην ανανέωση συμβάσεων
Μεταξύ των μέτρων που ζητούν από την κυβέρνηση Βρυξέλλες και ΕΚΤ, είναι η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας και απολύσεις σε οργανι­σμους που θα πάψουν να υφίστανται.
Νομικό πρόβλημα στις ΔΕΚΟ και τους άλλους φορείς και οργανισμούς δεν υπάρχει, καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα.
Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει μείωση προσωπικού μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και άλλους φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: