Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Μοναδική σανίδα σωτηρίας η παρέμβαση του κράτους

Σήμα κινδύνου για τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και, συνεπακόλουθα, την άνοδο της ανεργίας στον νομό, εκπέμπει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης. Είναι απόλυτη ανάγκη, επισημαίνει, να ληφθούν από το κράτος πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Σκιαγραφώντας τη δραματική κατάσταση, ο βουλευτής.... σημειώνει πως «οι επαγγελματίες της Νότια Πιερίας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, αφού ο τζίρος τους μειώθηκε κατακόρυφα», με επακόλουθο «πολλές επιχειρήσεις να έχουν οδηγηθεί στην καλύτερη περίπτωση σε μειώσεις προσωπικού ή ωρών εργασίας του, ενώ κάποιες άλλες έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους, επ’ αόριστον, πράγμα που έχει αυξήσει ραγδαία, από τον Δεκέμβρη (που διακόπηκε η κυκλοφορία στα Τέμπη) τα ποσοστά ανεργίας, με δραματικές συνέπειες για την οικονομία όλου του νομού».
«Η παρέμβαση του Κράτους αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις της παρολύμπιας ζώνης, αλλά και τους χιλιάδες εποχικούς απασχολούμενους στον τουρισμό», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αμοιρίδης, προσθέτοντας  ότι «είναι απόλυτη ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Κοιλάδα των Τεμπών», προκειμένου «η περιοχή να γίνει προσπελάσιμη και να βρει τον βηματισμό της, αφού αποτελεί μια από τις περιοχές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».
Αναφορικά με το είδος των πρωτοβουλιών, ο βουλευτής προτείνει, σε πρώτη φάση, τη ρύθμιση και το πάγωμα των οφειλών των επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την Εφορία, καθώς και το πάγωμα των δόσεων των δανείων, για λίγους μήνες.
«Σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία θα πρέπει η πολιτεία να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια», επισημαίνει, εκτιμώντας ότι οι πρωτοβουλίες που προτείνει μπορεί να αποτελέσουν μια βαθιά ανάσα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες», όπως υπογραμμίζει, «αν δεν ληφθούν μέτρα, θα χαθούν οριστικά».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι επαγγελματίες της Νότιας Πιερίας και οι φορείς τους έχουν εκπέμψει εδώ και καιρό το δικό τους σήμα κινδύνου, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει τη συμπάθεια μόνο και την κατανόηση της κυβέρνησης. Καθώς και αόριστες διαβεβαιώσεις, όπως αυτή που έδωσε πρόσφατα (την περασμένη βδομάδα, από τις Σέρρες), ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ότι «θα υπάρξει υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας στις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από το κλείσιμο των Τεμπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: