Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

"Θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μηνύματα από τη Βουδαπέστη

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.03.2010
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον.... Μπαϊνάι στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.
Υπάρχουν εκφράσεις αλληλεγγύης από τη μεριά της ΕΕ, αλλά και δυσκολίες που προκύπτουν από τους θεσμούς της, επεσήμανε νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο έτοιμοι για αλλαγές στην ΕΕ, το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα και τις Διεθνείς Αγορές. Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ενδυνάμωση των Σοσιαλιστών στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα, και είπε ότι τα μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση είναι αναγκαστικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους πολίτες για τις αλλαγές, έτσι ώστε η οικονομία από τη μια να γίνει πιο ανταγωνιστική, ενώ από την άλλη να υπάρξει η εγγύηση ότι το Σύστημα Υγείας, το Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά και το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η κοινωνική συναίνεση και με τα συνδικάτα για τις αλλαγές αυτές, και τόνισε πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η δύναμή μας είναι στους πολίτες και όχι σε κάποιες γραφειοκρατίες ή σε κάποιους οικονομικούς παράγοντες. "Και στο τέλος της κρίσης οι πολίτες θα έχουν αποκτήσει περισσότερη ισχύ" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Από τη μεριά του, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας για τις εκλογές της 11ης Απριλίου, Άτιλα Μέστερχαζι ανέφερε ότι στην Ουγγαρία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέρασε από πολύ δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία οχτώ χρόνια, καθώς δεν έτυχε καμίας στήριξης από τα άλλα κόμματα. Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: "προχωρήστε με το πρόγραμμα σταθερότητας" και του ευχήθηκε την επιτυχία στην εθνική συνεργασία για τη διαχείριση της κρίσης.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική, Χρηματοπιστωτική και Κοινωνική Κρίση (CRIS) την Πέμπτη το πρωί. Θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της επιτροπής και τους άλλους συμμετέχοντες στο πάνελ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και τη μεταρρύθμιση και την αειφορία στα δημόσια οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: