Κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ο οποίος την Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σύνοδο Κορυφήςαντίθεσή του στην πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά το πρόβλημα "πρέπει να χτυπηθεί στη ...ρίζα του", δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η απομάκρυνση του κινδύνου υποβάθμισης της οικονομίας μας από τον Οίκο Standard & Poor's, η οποία ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. εάν δεν ξεκαθαριστεί το είδος της Ευρωπαϊκής βοήθειας. Η συζήτηση για το θέμα παραπέμφθηκε στη στις 25 και 26 Μαρτίου, μετά την άρνηση της Γερμανίας για στήριξη, παρά την αναγνώριση ότι η Ελλάδα πήρε τα αναγκαία μέτρα. Την
Κρίσιμες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Να αποσαφηνιστεί η μορφή οικονομικής στήριξης από τους εταίρους αναμένει η Αθήνα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ, αύριο αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.
Από τη Βουδαπέστη, την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε την προοπτική προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις για το μηχανισμό που θα λειτουργεί απέναντι στις αγορές και τους κερδοσκόπους.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και ζήτησε άμεση απάντηση από τους εταίρους στο θέμα της στήριξης προκειμένου η Ελλάδα να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους.
Αμετάβλητη διατηρεί, εν τω μεταξύ, ο Οίκος Standard & Poor's την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αίροντας παράλληλα το καθεστώς πιστοληπτικής της επιτήρησης.
Μέρκελ: "Να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του"
"Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση" δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ την Τεταρτη, σε ομιλία της προς τους Γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.
"Δεν πρέπει να δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο" Άνγκελα Μέρκελ | Η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθετήθηκε, επίσης, υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την Ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η ίδια. |
Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".
"Η Ευρώπη να δει το θέμα πολιτικά"
Για έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να αφήσει την γραφειοκρατία και να δει τα θέματα πολιτικά, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων εντός του 2010.
Η νέα θύελλα μέτρων που έρχεται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένη από τις Βρυξέλλες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κυβέρνηση, επισημαίνει το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προσχωρήσει πλήρως στις κυρίαρχες λογικές και οδηγεί την κοινωνία σε χρεοκοπία.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου