Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μείωση συντάξεων , αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης






ΤΕΤΑΡΤΗ 17-3-2010
Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα μέσα Μαϊού
Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη, το έργο της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σε αυτό, προβλέπεται μείωση συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και φραγμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ο Υπουργός Εργασίας
Σύμφωνα με όσα δήλωσε  χθες ο ...

υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Μαΐου. Ο κ. Λοβέρδοςς πρόσθεσε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018.
Όπως τόνισε, όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματα τους ως το 2013 δεν θα θιγούν ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια.

 
Η “Επιτροπή Σοφών”Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.
ΑποφάσειςΗ κυβέρνηση έχει αποφασίσει με το νέο Ασφαλιστικό να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, επιβολή πλαφόν στις ανώτερες συντάξεις και αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα, οι κυβερνητικές προθέσεις προαναγγέλλονται στην έκθεση προόδου για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία εστάλη στην Κομισιόν.Οι 8 βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό έχουν ως εξής:
1) Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση, από το 2018, μιας βασικής για όλους σύνταξης και μιας αναλογικής- ανταποδοτικής. Την αναλογική σύνταξη θα «χτίζει» κάθε ασφαλισμένος και τη βασική (περί τα 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα την εγγυάται για όλους το κράτος.
2) Από το 2018 θα τεθεί σε ισχύ διάταξη (έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζεται από τα Ταμεία), η οποία θέτει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις. Έτσι, σήμερα, υπάρχουν Ταμεία που χορηγούν συντάξεις ακόμη και 4.500- 5.000 ευρώ, ενώ το πλαφόν που ισχύει είναι 2.800 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 οι συντάξεις θα ρυθμίζονται με όρους ΙΚΑ.

3) Απο 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή ήδη έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.

4) Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 με τον Νόμο Πετραλιά σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
5) Αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την επιβολή ενιαίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινής (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.

6) Θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια.
7) Επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξης, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών, κατά περίπτωση.
8) Ενοποίηση των 13 Ταμείων σε τρία, από το 2018, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θα γίνει με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Ο Σύριζα
«Οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό οδηγούν σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε αυτό, στην κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, σε δραματική μείωση όλων των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων και στη μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ανταποδοτική, δηλαδή σε ατομική-ιδιωτική ασφάλιση» δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ.Στρατούλης.
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι κοινωνικά άδικες και αδιέξοδες. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων» προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: