Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Άρση του αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη


israhl_palaistiniΆρση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης που ίσχυε από τις 13 Μαρτίου αποφάσισε το Ισραήλ ενώ τουλάχιστον 3,000 αστυνομικοί παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού στην Ιερουσαλήμ, ειδικά στον ανατολικό τομέα για την πιθανότητα αναζωπύρωσης της βίας.
Ύστερα από μέρες αντιπαράθεσης αλλά και έντονων πιέσεων από Αμερικανούς πολιτικούς και φιλο-ισραηλινές οργανώσεις, η ...κυβέρνηση των ΗΠΑ έριξε τους τόνους.
Στο επίκεντρο της διαφοράς είναι η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα κατασκευαστούν 1.600 κατοικίες στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρά τις πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον στην Ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά αυτή τη στιγμή. Αν πάρει πίσω τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωτερικά πολιτικά προβλήματα κι αν δεν το κάνει, κανείς δεν γνωρίζει πως θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά τους, και οι Παλαιστίνιοι ζητούν να σταματήσουν τα νέα οικιστικά σχέδια του Ισραήλ, πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες.
Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: