Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ - ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17-3-2010
Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας στη βόρεια είσοδο της πόλης. Ένα σημείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί παράνομα δεκάδες διαφημιστικές πινακίδες και φροντίζουν για τη δημιουργία της πρώτης …θετικής εντύπωσης στον επισκέπτη
Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,
Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας «Η επιδημία της διαφημιστικής πινακίδας» καλεί όλους τους συμπολίτες μας, την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010, στις 10:00 το πρωί να λάβουν μέρος στη ..συμβολική αποξήλωση διαφημιστικών πινακίδων από τα σημεία εισόδου της πόλης μας. Η ομάδα θα απομακρύνει από τα σημεία αυτά όλες τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται δίπλα στο οδόστρωμα, όπως επίσης και όλες τις χάρτινες αφίσες που είναι αναρτημένες στους φανοστάτες και στις κολώνες της ΔΕΗ της περιοχής. Τα υλικά θα μεταφερθούν από τα μέλη της ομάδας στο γκαράζ του Δήμου ενώ ταυτόχρονα θα παραδοθεί δελτίο τύπου στα ΜΜΕ.
Η ομάδα αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Κατερίνης, σύμφωνα με την οποία, όσοι είχαν τοποθετήσει διαφημιστικές πινακίδες κατά παράβαση του άρθρου 11 του ν.2696/99 στα όριά του, όφειλαν μέχρι την 28.02.2010 να τις απομακρύνουν και μάλιστα με δικά τους μέσα. Τα μέλη της Εθελοντικής Oμάδας  Δράσης Ν. Πιερίας φωτογράφισαν πολλά σημεία της πόλης της Κατερίνης, στα οποία όμως η κατάσταση μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια, χωρίς να έχουν απομακρυνθεί οι παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες. Αύριο Πέμπτη, οι πολίτες κάνουν την αρχή και καλούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη στήριξη των δικαστικών αρχών, να προβεί άμεσα, ως οφείλει, στην εφαρμογή του νόμου και στην αποξήλωση όλων των πινακίδων που δεν έχουν τοποθετηθεί με άδεια των αρμοδίων Αρχών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Μαύρου, η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο της χώρας αποτελεί διαρκές έγκλημα, καθώς τελείται όχι μόνο τη στιγμή της τοποθέτησης, αλλά όσο διατηρείται η παράνομη κατάσταση η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της ασφάλειας οδηγών και πεζών
Η δράση της Πέμπτης θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Η συνάντησή μας θα γίνει στις 10:00 το πρωί στο πάρκινγκ του Park Hotel, στη βόρεια είσοδο της πόλης.
Φιλικά
Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας «Η επιδημία της διαφημιστικής πινακίδας»

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ του Τ. Ι., μέλος της ΕΟΔνΠ
Αγαπητοί φίλοι της Εθελοντικής Oμάδας  Δράσης Ν. Πιερίας,
Η υπαίθρια διαφήμιση είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Πολλά έχουν γραφεί στον τύπο, στο internet και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης περί του θέματος . Πολλοί  ειδικοί και μη, έχουν αποφανθεί για την ανεξέλεγκτη και παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Η πολιτεία μέσα από νόμους, υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις του Συμβουλίου της επικρατείας, αποφάσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα, έχει ορίσει τους κανόνες και έχει δώσει τις κατευθύνσεις στα εντεταλμένα της όργανα να ενεργήσουν. Και όπως θα περίμενε κανείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία, εδώ και δέκα χρόνια (από το 2001) το θέμα θα είχε διευθετηθεί. Αντ’ αυτού βλέπουμε καθημερινά να ξεφυτρώνουν  παντού διαφημιστικές πινακίδες τοποθετημένες στα πιο απίθανα και επικίνδυνα σημεία.
Αγαπημένα μέρη των διαφημιζομένων  και των διαφημιστών,  είναι οι οδικές διασταυρώσεις, οι στροφές των δρόμων, η Εθνική οδός, οι επαρχιακές οδοί, οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού, οι διαχωριστικές νησίδες των δρόμων, οι ταράτσες κτιρίων, τα πεζοδρόμια. Βλέπουμε λοιπόν ότι μια κακή νοοτροπία που έχει επικρατήσει περισσότερο από συνήθεια έχει καταντήσει όλους τους δρόμους πολύ επικίνδυνους γιατί όλη η διαφήμιση αποσκοπεί στους διερχόμενους οδηγούς.
Ναι, αλλά αν ο οδηγός προσέχει το νέο μοντέλο κινητού, ή τις φανταστικές εκπτώσεις , ή  την ημερομηνία που εμφανίζεται ο αγαπημένος του καλλιτέχνης σε κάποια αναρτημένη αφίσα ή πανό, τον δρόμο ποιος θα τον κοιτάει? Ποιός θα κοιτάει τον πεζό που διασχίζει εκείνη την ώρα το δρόμο, το ποδήλατο που προπορεύεται ή το αντίθετα κινούμενο αυτοκίνητο που επίσης ο οδηγος του μπορεί να κοιτάει σε μια παρόμοια διαφήμιση ?. Αν υπήρχε τρόπος να μας μιλούσαν κάποτε τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων κυρίως μέσα στις πόλεις, είμαι πολύ σίγουρος ότι θα μας έλεγαν ότι για μια στιγμή κάτι σημαντικότερο από την οδήγηση είχε τραβήξει την προσοχή τους και το βλέμμα τους. Άλλωστε ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι στην καριέρα του ως οδηγός δεν παρασύρθηκε ποτέ το βλέμμα του από κάποια διαφήμιση στην άκρη του δρόμου?
Το σίγουρο είναι ότι φορείς των διαφημίσεων είναι οι επιχειρήσεις. Στα μητρώα του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι εγγεγραμένα περί τα 9000 μέλη. Μπορείτε να φανταστείτε όλες αυτές τις επιχειρήσεις να τοποθετούσαν από μερικές πινακίδες (μικρές ή μεγάλες) στους δρόμους της Πιερίας τι θα γινόταν ? Δεν θα περίσσευε ούτε μέτρο ελεύθερο. Θα πνιγόμασταν κυριολεκτικά από διαφημίσεις. Ευτυχώς όμως που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της υπαίθριας διαφήμισης όλοι οι επιχειρηματίες παρά μονάχα κάποιοι που πιθανώς δεν σκέφθηκαν το πρόβλημα που δημιουργούν ή που δεν γνώριζαν ότι παρανομούν. Βεβαίως μέσα σ’αυτούς θα υπάρχουν και κάποιοι που γνωρίζουν και αδιαφορούν αλλά κρύβονται καλά πίσω από τις αδιάφορες δημοτικές αρχές τις οποίες ο νομοθέτης έχει καταστήσει υπεύθυνες για τη διευθέτηση του θέματος.
Και επειδή δεν περιμένω από καμία δημοτική αρχή να δώσει πραγματική λύση στο μεγάλο αυτό θέμα, καλώ όλα τα μέλη που θέλουν να συμμετάσχουν σε μία συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, να καθαιρέσουμε μόνοι μας τις επικίνδυνες και παράνομες διαφημιστικές και κατευθυντήριες πινακίδες στα πιο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου Κατερίνης και των όμορων Δήμων.
*Επειδή και εγώ ανήκω στους από συνήθεια παρανομούντες της υπαίθριας διαφήμισης θα ξεκινήσουμε από τις δύο κατευθυντήριες πινακίδες της εταιρείας μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: