Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αποσυμφόρηση δια της… ιδρύσεως

BASIKO_1
Στόχος η αποσυμφόρηση των Λυκείων της Κατερίνης και του Γυμνασίου Κονταριώτισσας
Την ίδρυση τεσσάρων νέων σχολικών μονάδων, πρότεινε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας. Σύμφωνα με την απόφαση, προτείνεται η ίδρυση Γυμνασίου στην Καρίτσα και η ίδρυση Λυκείου σε Κ. Μηλιά, Κορινό και Παραλία. Σύμφωνα με το νόμο, η ίδρυση του σχολείου πρέπει να προηγηθεί της κατασκευής νέου κτιρίου.
BASIKO_2Όπως ανέφερε ο νομάρχης Πιερίας, η ίδρυση των τριών λυκείων αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των λυκείων της Κατερίνης, όπου το πρόβλημα είναι έντονο, λόγω των πολλών μαθητών που διαθέτουν.
Ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η ίδρυση λυκείου στη Μηλιά, τον Κορινό και την Παραλία, θα απορροφήσει ικανό αριθμό μαθητών, αποσυμφορίζοντας τα μεγάλα λύκεια της Κατερίνης, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων από τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών από τις συγκεκριμένες περιοχές στην Κατερίνη.
Αντίστοιχοι είναι και οι λόγοι για τους οποίους προτείνεται η ίδρυση γυμνασίου στην Καρίτσα, μόνο που εκεί στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών στο υπάρχον σχολικό κτίριο της Κονταριώτισσας, ένα πρόβλημα πάντως που αναμένεται να λυθεί οριστικά αν και εφόσον χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την κατασκευή του λυκείου της Κονταριώτισσας.
BASIKO_3Το σοβαρότερο πρόβλημα για την ίδρυση του Γυμνασίου Καρίτσας, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να το φιλοξενήσει, ενώ όπως έγινε γνωστό απορρίφθηκε και από το Δήμο Δίου το ενδεχόμενο να συστεγαστεί με το Δημοτικό Σχολείο, αφού κάτι τέτοιο θα επανέφερε τη διπλή βάρδια.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπή Παιδείας, υπάρχει οξύ πρόβλημα στέγασης μαθητών στο κτίριο που φιλοξενεί σήμερα Γυμνάσιο και Λύκειο Κονταριώτισας, ενώ ο αριθμός των μαθητών του γυμνασίου έχει υπερβεί τους 330 και υπολογίζεται ότι σε λίγα χρόνια θα φτάσει τους 400.
«Με την ίδρυση του Γυμνασίου Καρίτσας θα απελευθερωθούν έξι αίθουσες διδασκαλίας από το Γυμνάσιο Κονταριώτισσας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του Λυκείου, του οποίου ο αριθμός των μαθητών αναμένεται επίσης να αυξηθεί», είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φωτίου.
Αναφερόμενος στην ίδρυση των τριών λυκείων, υπογράμμισε πως υπάρχει οξύ πρόβλημα στέγασης των μαθητών στην Κατερίνη και η συγκεκριμένη πρόταση θα δώσει λύσεις, προτείνοντας μάλιστα τη στέγαση των λυκείων Κορινού και Κ. Μηλιάς στα αντίστοιχα γυμνάσια των περιοχών τους.
Στην εισήγησή του ο κ. Φωτίου υποστηρίζει ότι θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των μαθητών «γιατί οι μαθητές αυτών των περιοχών μεταφέρονται στα λύκεια της Κατερίνης από τον τόπο διαμονής τους, ο οποίος απέχει αρκετά».
Και αν για τα δύο παραπάνω λύκεια προτείνεται συστέγαση με τα γυμνάσια των περιοχών τους, για το λύκειο της Παραλίας δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόταση, παρά μόνο εκείνη της μίσθωσης κατάλληλου κτιρίου. Η απουσία κατάλληλων κτιρίων για τη στέγαση σχολικών μονάδων πάντως δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη καταστροφή, αφού θεωρείται απαραίτητη για τη διεκδίκηση κονδυλίων για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, αφού ο νόμος απαιτεί πρώτα να ιδρυθεί το σχολείο και στη συνέχεια να κατασκευαστεί το κτίριο.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: