Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ήγγικεν η ώρα του Καλλικράτη

BASIKO
 
Ολοκληρώνεται εντός των ημερών το θεσμικό πλαίσιο και γνωστοποιείται η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό
Τελικά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον «Καλλικράτη», ήταν το σχόλιο του Θωμά Παπαδημητρίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες,  αμέσως μετά την ενημέρωση που.... παρείχε στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο δήμαρχος Πέτρας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, μέχρι εκείνη τη στιγμή εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για το αν η διοικητική μεταρρύθμιση θα προλάβαινε τις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Πάνω από δυο ώρες αφιέρωσε χθες ο υπουργός στην ενημέρωση των μελών της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Καλλικράτη», για τις νέες αρμοδιότητες και για τους πόρους που θα παραχωρηθούν στους νέους δήμους.
Όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, όπου περιλαμβάνονται οι συνενώσεις δήμων.
Θα ακολουθήσει η διαβούλευση (προτάσεις, ενστάσεις, ή κάθετες αντιρρήσεις) και εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Νέες αρμοδιότητες στους δήμους
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες, ο υπουργός ανέφερε ότι μεταφέρονται από δεύτερο σε πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης:
• πολεοδομικές αρμοδιότητες
• πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)
• αρμοδιότητες υγείας
• προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια
• αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). «Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών
• αρμοδιότητες εμπορίου. Έκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών
• αρμοδιότητες ανάπτυξης. Έργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα
• αρμοδιότητες μεταφορών-γραμμές λεωφορείων
Πόροι
Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω των «Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» (ΚΑΠ). Σε αυτούς, θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ ότι οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Για το χωροταξικό
Για το θέμα της χωροθέτησης των δήμων, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε μόνο πως
πως ο αριθμός των νέων δήμων, μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370. Διευκρίνισε επίσης ότι οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.
Στην Αθήνα την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ
Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Πέτρας, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να καλέσει την Παρασκευή στην Αθήνα κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τα Δ.Σ των Τοπικών Ενώσεων και των Δημάρχων των πρωτευουσών της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν και να καταθέσουν τους προβληματισμούς, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.
Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου και του χωροταξικού για τον «Καλλικράτη», η ΚΕΔΚΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ενώ πριν από αυτό αντίστοιχα συνέδρια θα γίνουν και στις τοπικές ενώσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη».(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: