Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Πιστωτική ασφυξία

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
"Βολές" Λ. Κατσέλη κατά τραπεζών 
Πιστωτική
ασφυξία
«Βολές» κατά των τραπεζών ότι αν συνεχιστεί η πιστωτική «ασφυξία» θα αυξηθούν οι επισφάλειες «και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», εξαπέλυσε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα. Κατά την ομιλία της στην ημερίδα της εφημερίδας Απογευματινή «Τράπεζες και Οικονομία: Το επόμενο βήμα», η υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες θα βρουν μπροστά τους τις επισφάλειες. «Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών» τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών (ρυθμίσεις για ρευστότητα επιχειρήσεων και υπερχρεωμένα νοικοκυριά) του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, εκφράζοντας την πεποίθησή της για μια ακόμη φορά ότι «θα είναι περιορισμένη», ενώ αρκετές φορές στην ομιλία της σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος, πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας, «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία, θα αυξηθούν οι .....επισφάλειες -και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες- και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».
Ακόμα, η υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς, όπως είπε, σήμερα το σύστημα εποπτείας είναι κατακερματισμένο, αφού διέπεται από τέσσερις διαφορετικές αρχές και αυτό οδηγεί σε «περιορισμένη πληροφόρηση και αδιαφάνεια».
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι σκοπός είναι η καταρχήν συνεργασία των αρχών που υπάρχουν και στη συνέχεια η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, αλλά, όπως είπε, το θέμα αυτό θα μπει στο μέλλον σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: