Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ Ν.Δ., ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ Ζήτησε συστράτευση, έλαβε μερική συναίνεση

Δραματική έκκληση για κοινή συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του ελληνικού λαού, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και βρήκε την κατ' αρχήν συναίνεση, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά και τα εν γένει οικονομικά μέτρα, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΛΑΟΣ. Το επικριτικό σχόλιο των αρχηγών και των δύο κομμάτων εστιάστηκε κυρίως στην καθυστέρηση της λήψης και εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων.
Αντίθετα, τα κόμματα της Αριστεράς ξεκαθάρισαν ότι δεν συναινούν στα υποδεικνυόμενα από την Ε.Ε. μέτρα που θέτουν τη χώρα υπό την κηδεμονία και τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των αδίστακτων κερδοσκόπων.
Ολοι τους είπαν «ναι» στις διμερείς συναντήσεις που ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να πραγματοποιηθούν σήμερα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμπνοια Ν.Δ., ΛΑΟΣ
Ωστόσο, συναίνεση ο Γ. Παπανδρέου δεν συναντά από τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη σε τρεις βασικούς άξονες της .....πολιτικής της κυβέρνησής του, δηλαδή τον εκλογικό νόμο, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα τρία αυτά θέματα, οι δύο αρχηγοί της αντιπολίτευσης επέδειξαν απόλυτη σύμπνοια μεταξύ τους. Ο δε πρωθυπουργός επέμενε στην εφαρμογή της εξαγγελθείσας από την κυβέρνηση πολιτικής για τα τρία αυτά θέματα. Και οι τρεις πάντως (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης) φάνηκε να συμφωνούν ότι τα αγροτικά μπλόκα θα πρέπει να διαλυθούν άμεσα, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να ζητεί από τον πρωθυπουργό την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Η όλη συζήτηση χαρακτηρίστηκε από αντεγκλήσεις ήπιων πάντως τόνων και κινήθηκε εφ' όλης της ύλης. Από τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, που ήταν και το κυρίως αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που είχε ζητήσει η Ν.Δ., έως την εξωτερική πολιτική και κυρίως την πρόσφατη επιστολή-απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα κοινοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής του στους αρχηγούς όλων των κομμάτων εντός των επόμενων ημερών. Ο δε Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ. δεν αποδέχεται επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, πλην του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.
«Καλώ όλους σε κοινή συστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νιώθουμε να το κάνουμε δύναμη αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας, της πατρίδας μας».
Βλέπει τους αρχηγούς
Απευθύνοντας την έκκληση αυτή ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς σε διμερείς συναντήσεις προαναγγέλλοντας ότι θα τους ενημερώσει και θα ζητήσει τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια να βγει η χώρα «από το μάτι του κυκλώνα σε ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στόχο το ίδιο το ευρώ».
Ο πρωθυπουργός απέδωσε το ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης στις καταστροφικές επιλογές» της προηγούμενης κυβέρνησης.
Συνέδεσε δε τα θέματα αδιαφάνειας και διαφθοράς «με την αναξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό», θεωρώντας πως «αυτά είναι η αιτία για το αυξημένο κόστος δανεισμού της χώρας σήμερα».
Αδιαφάνεια και διαφθορά, που κατά τον κ. Παπανδρέου «είχαν πίσω τους ένα σταθερό παρονομαστή: μια εξουσία υποταγμένη στην εξυπηρέτηση άδηλων συμφερόντων, ξένων προς αυτά της πλειοψηφίας των πολιτών».
Ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ε.Ε. θα επικυρώσει αύριο το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε ό,τι αφορά δε τους αγρότες, διαμήνυσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποκύψει στην «πελατειακή διαχείριση των πόρων χωρίς πολιτική στον αγροτικό τομέα».
Τέλος, πρότεινε, και τελικώς έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Ν.Δ., η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να θεσπίσει έως το τέλος Ιουνίου σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Σαμαράς
Ο Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του απέφυγε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή. Περιορίστηκε στη φράση «το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η αναξιοπιστία της χώρας ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται γι' αυτό».
Ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει μέτρα «επώδυνα αλλά σωστά». Επέκρινε όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση καταλογίζοντάς της «αναβλητικότητα και ερασιτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς». Προανήγγειλε και ο ίδιος σε ό,τι αφορά τα στελέχη της παράταξής του ότι «δεν θα επιδείξει κανένα οίκτο και κανένα έλεος για όποιους έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», αλλά αποσαφήνισε ότι τη Ν.Δ. δεν την αφορά «το σκηνικό λασπομαχίας που πολλοί θέλουν να κτίσουν με τις εξεταστικές».
Απέδωσε τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο μεταπολιτευτικό μοντέλο που έχει χρεοκοπήσει «γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί και να παράγει ανάπτυξη, δεν μπορεί να προσφέρει σταθερότητα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πετά τους νέους αγρότες στο δρόμο «με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται η ηλικιακή σύνθεση και να λιγοστεύουν τα φώτα στα σπίτια των χωριών».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική έκρινε ότι δεν φαίνεται να έχουμε εθνικές επιδιώξεις και υπονόησε ότι η κυβέρνηση Σημίτη έστειλε στο Ελσίνκι τις συνοριακές διαφορές με την Τουρκία, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κυβερνήσεις που συζητούσαν μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας με τη γείτονα χώρα.
Θέση που απέρριψε ο πρωθυπουργός, χρεώνοντάς του φοβικά σύνδρομα.
Αν και ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε με περίπου κοινές θέσεις με τον Αντ. Σαμαρά, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα, προβλέποντας εμμέσως θερμά επεισόδια στο Αιγαίο αλλά και προβλήματα με την Αλβανία.
Η Αριστερά
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κλίματος κινήθηκαν οι αρχηγοί της Αριστεράς.
Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος για πολιτικές που ξεκινούν από την προσπάθεια επένδυσης ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.
«Για μας, είπε, το κύρος της χώρας σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο του λαού, την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, σχετίζεται με το αν η Ελλάδα παρεμποδίζει ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών. Από αυτή την άποψη δεν δίνουμε δεκάρα τι λένε διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι».
Η ίδια, όπως και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αποσυσχέτισαν το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαφάνειας από την οικονομική κρίση, καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Αποδέχθηκαν όμως και οι δύο να συναντηθούν σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας είπε όχι στη συναίνεση «στις ίδιες κατευθύνσεις με τον Α. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη, αλλά ναι σε αριστερές συναινέσεις. Υπάρχει, τόνισε, διέξοδος που εντάσσεται σε κανόνες διαφάνειας, αλλά όχι με τους αδίστακτους κερδοσκόπους που μας έχουν πιάσει από το λαιμό». *
*Μετά την έκκληση για συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να διασωθεί η ελληνική οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου (στη φωτ. με τον Αντ. Σαμαρά, χθες στη Βουλή) μιλάει σήμερα στο συνέδριο του «Εκονόμιστ» και αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς επρόκειτο να γίνουν μετά τις 4 μ.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: