Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο πρέπει να καταργηθεί

Τοποθέτηση στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών
«Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις»
Αγαπητοί συνάδελφοι, επικυρώνουμε σήμερα μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σαν συνέχεια του κράτους, ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει κάποιες ευεργετικές διατάξεις, όμως είναι τελείως αποσπασματικό και αποδεικνύει περίτρανα το πώς λειτούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πότε αντιλήφθηκε την κρίση.
AMOIRIDHSΒέβαια κάποιος χαρακτηρίζεται ηγέτης όταν αντιλαμβάνεται την κρίση πριν από τους πολίτες. Εδώ έχουμε την περίπτωση που ο ηγέτης την αντιλήφθηκε μετά από τους πολίτες.
Κύριε Υπουργέ, για τον Φ.Π.Α. αναφέρθηκαν όλοι. Έπρεπε να υπάρχει ένας διαχωρισμός στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που τον Φ.Π.Α. τον εισπράττουν την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, ένα περίπτερο τον εισπράττει την ίδια στιγμή, ένα ψιλικατζίδικο τον εισπράττει την ίδια στιγμή, ένας κινηματογράφος τον εισπράττει εκείνη τη στιγμή.
Έπρεπε να υπάρχει ένας διαχωρισμός. Άλλο μια επιχείρηση που της δίνουν μια επιταγή και είναι μετά από πέντε-έξι μήνες και αναγκάζεται ο επιχειρηματίας να κόψει το τιμολόγιο και να πληρώσει το Φ.Π.Α. και άλλο επιχειρήσεις, όπως είναι τα cafes, όπου πληρώνεις την ίδια στιγμή και κρατάει το Φ.Π.Α.
Άρα, θα έπρεπε να υπάρχει ένας διαχωρισμός και πιστεύω ότι τα νομοσχέδια αυτά που εσείς θα προτείνετε θα μπορούν να έχουν τουλάχιστον έναν τέτοιον διαχωρισμό σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει συλλήβδην μια .....αντιμετώπιση καταστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει προς τα πού πηγαίνουμε.
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες, ακόμη και με την πράξη που ίσχυε μετά την 9η Σεπτέμβρη, έκαναν πλειστηριασμούς. Το προτείνετε να παραταθεί για ένα εξάμηνο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε ένα νομοσχέδιο πώς θα ρυθμίσουμε αυτά τα προβλήματα. Διότι το εξάμηνο θα τελειώσει. Θα βρει κανένας τις διακόσιες χιλιάδες τον Ιούνιο, όταν δεν έχει τίποτα σήμερα;
Όμως, θα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση και για μετά τον Ιούνιο. Και αυτό πρέπει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα νομοσχέδια που θα καταθέσετε στη Βουλή.
Όσο δε αφορά την προσωποκράτηση, υπάρχει κάποιος συνάδελφος που πιστεύει ότι κάποιος, επειδή χρωστάει για να γλυτώσει τα χρήματα, θα πάει φυλακή; Ούτε μία ημέρα φυλακή δεν πάει κανείς. Όσα κι αν χρωστάει θα τα πληρώσει. Είναι πολύ δύσκολη η φυλακή. Σημαίνει ότι δεν έχει. Άρα, εκτιμώ κι εγώ ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο πρέπει να καταργηθεί. Δεν πρέπει να υπάρχει.
Φανταστείτε τώρα όλον αυτό τον κόσμο που είναι φυλακή και θα απελευθερωθεί και θα βγει έξω. Η μεγαλύτερη ανακούφιση! Όχι μόνο γι’ αυτόν τον ίδιο, αλλά για την οικογένεια και για την κοινωνία. Αυτή είναι η ευαισθησία του δημοσίου. Όπως εμείς σαν χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-όταν έχει πρόβλημα μια χώρα, πρέπει να την στηρίξει μια άλλη- έτσι κι εμείς πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, γιατί; Πρώτα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και μετά την εμπιστοσύνη των αγορών.
Κύριε Υπουργέ, οι τράπεζες σήμερα-και να το ξέρετε, δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσετε-ενώ έχουν δώσει πιστοποιητικά, παραστατικά ότι θα στηρίξουν μια επένδυση και έχει εγκριθεί αυτή η επένδυση είτε από τα περιφερειακά προγράμματα είτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα, ενώ έχουν προχωρήσει τα έργα οι ιδιώτες, αρνούνται να τους χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες με τα χρήματα με τα οποία έχουν δεσμευτεί, μέσα από τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει. Και επειδή δεν ξεπερνά το 50% η κατασκευή του έργου, δε μπορούν να πάρουν ούτε τα κρατικά χρήματα. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει μισά κτίρια, οι τράπεζες δεν τους χορηγούν τα χρήματα που έχουν βεβαιώσει ότι θα δώσουν με αποτέλεσμα να μένουν οι επενδύσεις στον αέρα.
Θα πρέπει  να δείτε αυτές τις περιπτώσεις, να υποχρεωθεί μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο, όταν δίνει μια βεβαίωση, ένα παραστατικό η τράπεζα ότι θα στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια, όταν θα έρθει η ώρα να εκταμιεύσει χρήματα να τα εκταμιεύσει. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε εγχείρημα δε φαίνεται μέσα από τη νομοθετική του πράξη, αλλά από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
Κύριε Υπουργέ, ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια που γίνεται με τις αποδείξεις έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Έπρεπε να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις σε πρώτη φάση για δύο μήνες, για τρεις μήνες και μετά, αν πρέπει, να αφαιρεθούν κάποιες. Εκτιμώ ότι όλες οι αποδείξεις θα έπρεπε να μετρούν. Και υπάρχει μια αγωνία για κάποιους που είναι στις δώδεκα με δεκαπέντε χιλιάδες. Έχουν αγωνία αυτοί οι άνθρωποι αν θα μπορούν να συμπληρώσουν έναν ικανό αριθμό αποδείξεων, για να μπορέσουν να έχουν το αφορολόγητο που είχαν ως τώρα.
Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί όσον αφορά τη διαχείριση αυτού του θέματος, αλλά εκτιμώ ότι είναι όχι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι και ένα μέτρο που αγκαλιάστηκε από όλους, ένα μέτρο που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει πάρει κάθε κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα το νιώθετε κι εσείς, το νιώθουμε όλοι μας, γιατί κάθε μέτρο που λαμβάνεται το νιώθει ο καθένας και από εμάς. Δεν έχει σημασία αν είναι Βουλευτής ή όχι. Αντιλαμβάνεται σαν πολίτης αυτής της χώρας το αποτέλεσμα κάθε μέτρου.
Εκατό μέρες, αγαπητοί συνάδελφοι και πολλοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μεγάλη αλλαγή που γίνεται και οι πολίτες επικροτούν όπως αποτυπώθηκε και πρόσφατα στις δημοσκοπήσεις, εκατό ημέρες που έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση, να υπάρχει το χρονικό διάστημα για να έρθουν τα νομοσχέδια στη Βουλή και είδατε ότι το μέτρο για τα πράσινα τέλη είχε αρνητικές επιπτώσεις. Είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο δεν έγινε διαβούλευση, μια διαβούλευση η οποία οδηγεί πρώτα από όλα τη χώρα να πατήσει γερά. Και η βάση στην οποία πρέπει να πατήσει η χώρα είναι η διαφάνεια. Το νομοσχέδιο για το Α.Σ.Ε.Π., το νομοσχέδιο για τη διαλεύκανση μέσα από εξεταστικές επιτροπές των σκανδάλων, η ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Η διαφάνεια είναι αυτή που θα δώσει εκείνη τη βάση στη χώρα που μπορεί να πατήσουν οι δύο μεγάλοι πυλώνες. Ο ένας είναι η οικονομία, ο άλλος είναι το κράτος.
Η οικονομία με νομοσχέδια τα οποία θα βοηθήσουν τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά, αυτούς που χρωστούν, νομοσχέδια τα οποία θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, νομοσχέδια τα οποία μέσα από ένα νέο ΤΕΜΠΜΕ θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν και, βέβαια, το κράτος το οποίο αλλάζει με τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που γίνεται με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, καθώς θα αποκτήσει φωνή η περιφέρεια.
Κύριε Υπουργέ, το 80% των χρημάτων του ΕΣΠΑ προβλέπεται για την περιφέρεια. Και είναι σημαντικό ότι οι περιφέρειες θα διαχειριστούν τα ΠΕΠ που ως τώρα τα διαχειριζόταν κεντρικά το κράτος και κατασπαταλούνταν οι πόροι χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δημοκρατικό διάλογο, χωρίς κανένα δημοτικό, νομαρχιακό ή περιφερειακό συμβούλιο ή αποφάσεις.
Πάμε σ’ ένα νέο τρόπο σκέψης κατανομής πόρων και αρμοδιοτήτων και από το 80% αυτών που θα πάνε στην περιφέρεια, το 80% πρέπει να πάει στους νέους ορεινούς δήμους, για να πατήσουν στα πόδια τους και να μην υπάρχει σύγχυση για τη χωροταξική κατανομή, γιατί στην Ελλάδα έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να κρατά δεκαπέντε χρόνια και έχουμε κοινοτικά πλαίσια που κρατούν από πέντε μέχρι επτά χρόνια.
Άρα, έχουμε επικαλύψεις και έχουμε νέους δήμους, νέα χωροταξικά, νέα γενικά πολεοδομικά, νέες χρήσεις γης.
Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν. Και όλα αυτά συνδυάζονται όταν υπάρχει σοβαρό σχέδιο και σοβαρή πρόταση. Και απέδειξε αυτή η Κυβέρνηση ότι μαζί με την οικονομία, μαζί με τη διαφάνεια και με μεγάλη αλλαγή στο κράτος, έχει και σχέδιο και προοπτική η χώρα. Γι’ αυτό και στηρίζουν αυτήν την Κυβέρνηση και με τόσο μεγάλη πλειοψηφία οι Έλληνες πολίτες.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: