Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΕ κατόπιν εορτής!

MPE_1
 


«Εμπαιγμό» χαρακτήρισε το γεγονός το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο αντί γνωμοδότησης στέλνει ερωτήματα!
Με εξώδικα ζητά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους (Περιφέρεια Θεσσαλίας και Διευθύνσεις Αστυνομίας) την άμεση αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της Εθνικής Οδού, ύστερα από το κλείσιμο των Τεμπών.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο νομάρχης Πιερίας ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας για τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου, την επαναλειτουργία των διοδίων Λεπτοκαρυάς, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νότια Πιερία, από τον ιδιότυπο αποκλεισμό της.
Νέα στοιχεία προκύπτουν όμως και για την κατασκευή της σήραγγας της Σκοτίνας, αφού φαίνεται να μην υπάρχουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις επί των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε περίπτωση που επιλεγόταν για τη διάνοιξή της, η μέθοδος των ελεγχόμενων εκρήξεων.
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για τη θετική ή αρνητική γνωμοδότηση της Ν.Α. Πιερίας των έργων αντιστήριξης των πρανών στις στροφές της ......Εθνικής Οδού στο ύψος του Πλαταμώνα.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε να μην μπει στην ουσία του θέματος, θεωρώντας εμπαιγμό και ιδιαίτερα προσβλητικό για το θεσμό, το να ζητείται γνωμοδότηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει.
MPE_2«Να την επιστρέψουμε πίσω», ζήτησε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος διερωτήθηκε πώς κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού στην ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε., όταν από το φάκελο, όπως αποδεικνύεται απουσιάζουν εγκεκριμένες Περιβαλλοντικές Μελέτες. Την ίδια απορία εξέφρασε και για το πώς τελικά δημοσιεύθηκε στα φύλλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έργο της διάνοιξης σήραγγας στην περιοχή, χωρίς να υπάρχουν εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες.
«Αρνούμεθα να μπούμε στην ουσία του θέματος κατόπιν εορτής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι η απάντηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα είναι η παρατηρήσεις και τα ερωτήματα που έβαλε ο κ. Παπαθανασίου.
Από την πλευρά του ο νομάρχης διευκρίνισε ότι η Ν.Α. Πιερίας δεν είναι αντίθετη σε κανένα έργο το οποίο ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών στους δρόμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι τουλάχιστον απαξιωτικό το γεγονός ότι καλείται το Συμβούλιο, να γνωμοδοτήσει επί ενός έργου που είναι σε εξέλιξη.
Φάκελος σε… «μικροσκόπιο»
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε και στο έργο της διάνοιξης σήραγγας στη Σκοτίνα, από όπου προέκυψε ότι έχει γνωμοδοτήσει επί σχετικής περιβαλλοντικής μελέτη από το 2001. Όπως έγινε γνωστό, ήδη από χθες το πρωί η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξετάζει το φάκελο (και τις παρατηρήσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου) της περιβαλλοντικής μελέτης που υποβλήθηκε το 2001. Η εξέταση του σχετικού φακέλου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν συζήτησε το θέμα είχε διευκρινίσει ότι εφόσον θα επιλεγόταν για τη διάνοιξη η μέθοδος των ελεγχόμενων εκρήξεων, θα έπρεπε να υποβληθεί συμπληρωματική μελέτη, η οποία όμως φαίνεται να μην υποβλήθηκε ποτέ.
Ένταση για τις… κινητοποιήσεις
Τη συμμετοχή όλων των νομαρχιακών συμβούλων στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, ζήτησε ο νομάρχης Πιερίας, επαναφέροντας το αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και για τη διεξαγωγή σύσκεψης με την παρουσία του κ. Ρέππα στο νομό μας, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των διοδίων, αλλά και για την κατασκευή των παράπλευρων έργων τα οποία είναι απαραίτητα.
Σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Παπαστεργίου και του κ. Παπαθανασίου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Γιάννης Σκούφας, θυμίζοντας ότι ο δρόμος παραχωρήθηκε στην ΑΙΓΑΙΟ με σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματά τους, «τα οποία εκφράζουν οι παρατάξεις τους».
Ο κ. Σκούφας, έκανε λόγο για «συγκεντρώσεις οπερέτα» και για αντιδράσεις από ανθρώπους που επί της ουσίας στηρίζουν «αυτές τις πολιτικές», χαρακτηρίζοντας τη στάση όσων αντιδρούν «ντροπή» και «παραμύθια τούμπανα»
«Το ζήτημα είναι το τι κάνουμε εμείς», είπε ο κ. Σκούφας, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός του και το κόμμα του, λέει «όχι σε όλα τα διόδια».
Τα όσα υποστήριξε ο κ. Σκούφας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του νομάρχη, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ βαριά τα όσα είπε ο συνάδελφός του. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί προσβολές από κανέναν, είτε για τον ίδιο είτε για τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου.
«Ο κ. Σκούφας δεν κατέθεσε καμία πρόταση. Είναι μόνο θεωρία και άγιος ο Θεός», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ανακαλέσει τα όσα είπε, επειδή έθιξαν όλο το νομαρχιακό συμβούλιο.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: