Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο «Ορεινός Δήμος»


OREINOS_DHMOS
Τη δημιουργία ενός ξεχωριστού «Καλλικρατικού» ορεινού δήμου στην Πιερία, ο οποίος θα περιλαμβάνει το δήμο Πέτρας, το δήμο Πιερίων, μέρος του δήμου Ελαφίνας και το δήμο Κολινδρού, ετοιμάζεται να εισηγηθεί η Ν.Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση αυτή έχει γίνει αντικείμενο μεγάλου προβληματισμού στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η πρόταση της Ν.Ε για τη χωροταξική κατανομή των δήμων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως σε λιγότερο από μια βδομάδα.
Το επίσημο σκεπτικό για τη δημιουργία του τέταρτου αυτού δήμου φαίνεται πως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής που συγκεντρώνει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, γεωγραφικά και οικονομικά.
Ανεπίσημα, η απομόνωση των «μπλε» κάστρων (ιδίως της Πέτρας και του Κολινδρού) σε έναν δήμο, δείχνει να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, αφού αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τις «δημοκρατικές δυνάμεις», τόσο στον κεντρικό δήμο της Κατερίνης, όσο και στο βόρειο δήμο του νομού.
Ως γνωστό, η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση κι ενέταξε στο σχέδιο «Καλλικράτης», προβλέπει για το νομό τη δημιουργία τριών δήμων: έναν στην κεντρική Πιερία, που θα προκύψει από τη συνένωση του δήμου Κατερίνης, με τους δήμους Πέτρας, Πιερίων, Ελαφίνας, Παραλίας και Κορινού, έναν στο νότο, με τη συνένωση των δήμων Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου κι έναν στο βορρά, με τη συνένωση των δήμων Κολινδρού, Αιγινίου, Μεθώνης και Πύδνας.
Το ενδεχόμενο πάντως της δημιουργίας ξεχωριστού ορεινού δήμου βλέπουν θετικά και οι δήμαρχοι της περιοχής που είχαν τη στήριξη της Ν.Δ. Ο δήμαρχος Πιερίων εκτιμά ότι οι δημότες του, όπως και οι δημότες Πέτρας και Ελαφίνας, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες από τους δημότες της Κατερίνης, Παραλίας και Κορινού, ενώ ο δήμαρχος Πέτρας δηλώνει πως θα κατέθετε εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου σε περίπτωση που ο Καλλικράτης επιτρέψει τη δημιουργία ορεινού δήμου. Και οι δυο αναφέρονται στη συνένωση των τριών δήμων της δυτικής ορεινής Πιερίας, έχοντας μάλλον ως δεδομένο ότι ο Κολινδρός θα ανήκει στο νέο δήμο του βορρά. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Κολινδρού κάνει λόγο για συνένωση του δήμου του με το δήμο Πύδνας και Ελαφίνας.
Τι πιθανότητες έχει η δημιουργία ενός τέταρτου δήμου στο νομό; Μάλλον πολλές. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έχει ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές (στη βάση της αρχής για κάθε νησί να αντιστοιχεί ένας Δήμος, πλην εύλογων εξαιρέσεων), ενώ «αναλογικά με τον ίδιο τρόπο λαμβάνονται υπόψη και οι ειδικές ανάγκες των ορεινών δήμων, αναφέρεται στο πρώτο κείμενο που έχει δοθεί προς διαβούλευση και το οποίο δεν αφορά τα όρια των νέων δήμων. Γι’ αυτά, η συζήτηση επίσημα δεν έχει ακόμη ανοίξει, προβλέπεται ωστόσο να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς, κατά πως δείχνουν τα πράγματα, κόμματα, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, θα μετρήσουν και θα υπολογίσουν πολλούς παράγοντες, παραμέτρους και προοπτικές στις προτάσεις που θα καταθέσουν.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: