Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις γονικές παροχές ( 14/01/2010 )

ΠΕΜΠΤΗ 14-1-2010



Και τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα
Υποχώρησε η Κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις
Θα κατατεθεί νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ (!)
Προβληματισμοί βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Την απόσυρση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές και τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για τα θέματα οικονομίας.


Αναδρομικά...
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει αναδρομική ισχύ.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο υπουργός αναγνώρισε ότι .....υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί στο θέμα της τροπολογίας. «Δεν νομοθετώ εδώ και 45 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμοί βουλευτών
Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήραν το λόγο στη συνεδρίαση, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους. Η Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη στις εξελίξεις είπε «καλή η διαβούλευση αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση».
Ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι διαμορφώνονται δύο ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτοί που εμφανίζονται ως φίλοι του λαού και οι άλλοι που παρουσιάζονται ως εχθροί του, ενώ η Σοφία Γιαννακά απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Κάθε φορά που σας φοβίζει ο κ. Παπουτσής και η κυρία Μπιρμπίλη μην κάνετε πίσω».
Ο Κ. Γείτονας
Από την πλευρά του ο Κώστας Γείτονας, σχολίασε πως «με αντεξουσιαστές βουλευτές δεν γίνεται προκοπή».
Η τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα καμένα στην Αττική, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε διότι όσον αφορά στην αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα, «η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010 και για αυτό επελέγη να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση, αφού κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.»
Γονικές παροχές
Για τις γονικές παροχές, σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας.
Την Τρίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είχε τονίσει ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα δεχθούν στο μέλλον να ψηφίσουν «άσχετη» τροπολογία.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρακτική των τροπολογιών δεν συνάδει με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για διαφάνεια στην πολιτική ζωή.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: