Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

O Κρίτων Αρσένης για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
O Κρίτων Αρσένης κατοχυρώνει την προστασία των δασών ως ασπίδα απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή


Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίες του Κρίτωνα Αρσένη που κατοχυρώνουν τη σημασία των φυσικών οικοσυστημάτων και των φυσικών δασών στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και ζητούν την χρηματοδότηση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της παγκόσμιας αποδάσωσης και την αύξηση των δασών. Με τις τροπολογίες αυτές το Κοινοβούλιο παίρνει για πρώτη φορά θέση ....ενάντια στην χρηματοδότηση νέων δασών που θα χρησιμοποιούνται για εμπορικές χρήσεις (πχ. ξυλεία) και για πρώτη φορά τονίζει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των φυσικών λύσεων στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Οι τροπολογίες αυτές υποστηρίχθηκαν επίσημα από της ομάδα των Σοσιαλιστών αλλά ψηφιστήκαν διακομματικά. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Η αποψίλωση των δασών συνεισφέρει στο 15-20% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κάθε φορά που χάνεται ένα κομμάτι δάσους, μαζί με τη χλωρίδα, την πανίδα, το νερό και την πολιτιστική αξία του, χάνεται και μια αποθήκη άνθρακα που λειτουργούσε προς όφελος της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν υπάρχει απλούστερος, φτηνότερος και τελικά πιο προφανής τρόπος θωράκισης απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή από την προστασία όλων των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων. Ενώ όμως οι ΗΠΑ ενέκριναν στην Βουλή των Αντιπροσώπων 5 δις δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αποδάσωσης, η ΕΕ δεν έχει προβεί στην παραμικρή δέσμευση. Από σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αλλάξει την στάση του αυτή. Τα παγκόσμια δάση είναι ο κρισιμότερος σύμμαχος μας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και στην Κοπεγχάγη απαιτείται να κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει την προστασία και αύξηση τους».
 Ακολουθεί το πληρες κείμενο των τροπολογίων:
  Τροπολογία 44
«48. επισημαίνει ότι η διατήρηση των φυσικών δεξαμενών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής μεταβολής και δεν ενέχει   διαπιστωμένες αρνητικές παρενέργειες? επιπλέον, για την αντιμετώπιση της κλιματικής μεταβολής θεωρεί ότι ανεκτίμητη αξία θα έχει και η ανάπτυξη μιας δασικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο?»
 Τροπολογία 45
«48α. καλεί την ΕΕ να δεσμευτεί στη χρηματοδότηση των διεθνών προσπαθειών για διακοπή της  αποψίλωσης και προώθηση μιας  παγκόσμιας μη εμπορικής αναδάσωσης.»
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: