
Το έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Παλιαμπέλων και της γύρω περιοχής, στην αύξηση της επισκεψιμότητας του, αλλά και στην προστασία του
Προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, πρόκειται να υπογράψει ο Δήμος Κολινδρού, με σκοπό τη δημιουργία πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα. Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ύστερα από τη σχετική πρόταση του Δήμου και τη θετική εισήγηση των υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας. Η προγραμματική σύμβαση, όπως αναφέρθηκε κρίθηκε απαραίτητη για την υποβολή της σχετικής πρότασης στο ΠΕΠ, αφού ο Δήμος Κολινδρού, δε..... διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, για την υλοποίηση ενός τόσου φιλόδοξου, μα απόλυτα απαραίτητου έργου για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής.
Όσον αφορά την πρόταση αυτή καθ’ αυτή, αφορά τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου, «που θα δημιουργηθεί με πυρήνα τον αρχαιολογικό χώρο και θα έχει ως θέμα την αγροτική ζωή τότε και σήμερα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς.

«Επιδίωξη του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός αρχαιολογικός χώρος», συμπληρώνει ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι πολλά από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δείχνουν ότι είναι εφικτή η ανασύνθεση του οικισμού σε μεγάλο βαθμό, όπου οι επισκέπτες δεν θα δέχονται τις πληροφορίες με παθητικό τρόπο , αλλά θα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός χώρου υποδοχής επισκεπτών και εκθεμάτων με υπόγειο, καθώς και διαμόρφωση του «θεσμοθετημένου» αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα. Επίσης, περιλαμβάνει εργασίες πλακόστρωσης από κατεργασμένη πέτρα, ξύλινες περιφράξεις με ειδικές κατασκευές και συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και κατασκευή γυάλινου στεγάστρου στον περίβολο πάνω από την ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης προβλέπει την ανακατασκευή του πρώην δημοτικού σχολείου Παλιαμπέλων το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χώρο ανασκαφών, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του σε χώρους εργαστηρίων ανασκαφών. Όπως ανέφερε ο κ. Σολοποτιάς, τα κτίρια θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με ειδικό τρισδιάστατο εξοπλισμό απεικόνισης της ζωής των κατοίκων της νεολιθικής εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει εγκριθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πλέον, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τη Νομαρχία και το Δήμο, θα μπορεί να υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης./(Πολιτεία/Β.Ζ.)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου