Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Λήψη μέτρων κατά του Diabrotica virgifera


LHPSH_METRONΕπιβλαβές για τις καλλιέργειες αραβοσίτου έντομο, εντοπίστηκε σε αγρό στο Βαρυκό Λιτοχώρου

Από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  Πιερίας ανακοινώνεται στους  παραγωγούς του νομού ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος των εθνικών επισκοπήσεων για τον εντοπισμό διαφόρων παθογόνων οργανισμών καραντίνας στη χώρα μας και ύστερα από έρευνες που διενήργησε σε επιλεγμένους αγρούς, εντόπισε το επιβλαβές για το καλαμπόκι έντομο καραντίνας Diabrotica Virgifera σε ένα αγρό στη θέση Ποτόκι Βαρυκού του Δήμου Λιτοχώρου.

Μετά τη διαπίστωση της παρουσίας του ανωτέρω ....επιβλαβούς εντόμου στο νομό, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων
Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Γεωργίας, με την υπ' αριθ. 06/14651/12-11-2009 απόφαση του Νομάρχη Πιερίας, σε εφαρμογή της 2003/766/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθορίζει τις απαραίτητες ζώνες ελέγχου γύρω από το σημείο εντοπισμού του εντόμου ως εξής:
α) εστιακή ζώνη: είναι η ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 1Km  γύρω από το σημείο εντοπισμού το οποίο βρίσκεται 500 περίπου μέτρα ανατολικά της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του 1 χιλιομέτρου περίπου από την αερογέφυρα της επαρχιακής οδού Ν. Εφέσου-Καλυβίων Βαρυκού.
β) ζώνη ασφαλείας: είναι η ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων γύρω από την εστιακή ζώνη η οποία οριοθετείτε ανατολικά από την ακτογραμμή, δυτικά από την επαρχιακή οδό Κατερίνης-Δίου, βόρεια από την επαρχιακή οδό Κατερίνης-Ολυμπιακής Ακτής και νότια από την τομή της εθνικής οδού με την επαρχιακή οδό Δίου-Λιμένα Λιτοχώρου.
Εντός των ανωτέρω οριοθετημένων ζωνών η υπηρεσία της Νομαρχίας, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, θα ελέγχει  την παρουσία του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων φερομονικών παγίδων.
Επιπλέον σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 της απόφασης 2003/766/ΕΚ της επιτροπής και για αποφυγή εξάπλωσης του οργανισμού λαμβάνεται μέριμνα ώστε:
Α) στην εστιακή ζώνη:
α) στους αγρούς με αραβόσιτο πραγματοποιείται αμειψισπορά με την οποία οποιαδήποτε  περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος αναπτύσσεται μόνο μία φορά ( 1:3 ) ή αλλιώς ο αραβόσιτος δεν καλλιεργείται για δύο χρόνια ( 0:2) μετά το τελευταίο έτος σύλληψης σε ολόκληρη την εστιακή ζώνη
β) δεν υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών εκτός αυτής της ζώνης μέχρι τη συγκομιδή
γ) δεν υπάρχει μετακίνηση εδάφους αγρών με αραβόσιτο από το εσωτερικό της εστιακής ζώνης εκτός αυτής
δ) ο αραβόσιτος δεν συγκομίζεται πριν το τέλος Σεπτεμβρίου
ε) διενεργείται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του οργανισμού έως το τέλος της περιόδου ωοτοκίας (15-30 Σεπτεμβρίου )
στ) τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους αγρούς με αραβόσιτο καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδο τους από τη ζώνη
ζ) αυτοφυή φυτά αραβοσίτου απομακρύνονται από αγρούς που δεν καλλιεργούνται με αραβόσιτο
Β) στη ζώνη ασφαλείας:
α) πραγματοποιείται αμειψισπορά (1:2) με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος αναπτύσσεται μόνο μία φορά ή
β) διενεργείται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του οργανισμού στη διάρκεια του έτους εμφάνισης του οργανισμού και του επόμενου έτους
Η Δ/νση Γεωργίας Πιερίας με επιστολή της έχει ενημερώσει σχετικά με το θέμα τους αγροτικούς φορείς, συνεταιρισμούς, Δήμους και δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα της υπηρεσίας 23513-51116 (Δ. Χύτας ) και 23513-51256 (Γ. Χλιούμης ) .(  Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: