Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Όλη η πόλη μια ποδηλατική διαδρομή


PODHLATIKH_DIADROMH_1
Περισσότεροι από 200 ποδηλάτες διέσχισαν χθες τους δρόμους της Κατερίνης, διεκδικώντας το δικό τους ζωτικό χώρο σε μια πόλη που δείχνει να είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων.
PODHLATIKH_DIADROMH_2Νέοι, γέροι και παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες πήραν τα ποδήλατά τους, έβαλαν τα κράνη τους, φόρτωσαν τα πιτσιρίκια τους στη σχάρα (στα ειδικά παιδικά καθίσματα) και έκαναν, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, μαζικά αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης.
Η ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας, με σύμμαχο τη χθεσινή λιακάδα, ξεκίνησε το μεσημέρι
από την πλατεία Δημαρχείου, διέσχισε τα Ευαγγελικά και τα Καταφυγιώτικα κι έκανε μια μεγάλη στάση στον Πέλεκα, όπου τους υποδέχτηκαν μέλη της Ομάδας «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα», με νερά, καραμέλες και κέικ και περισσό πείσμα και επιμονή στο αίτημά τους να γίνει ....το ποτάμι και η όχθη του χώρος αναψυχής και συνάντησης πεζοπόρων και ποδηλατών και όχι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων.
Η ποδηλατοπορεία συνεχίστηκε κατά μήκος της άφαντης παρόχθιας «πράσινης διαδρομής» (η οποία επρόκειτο να παραδοθεί, σύμφωνα με περσινές δεσμεύσεις του δημάρχου Κατερίνης, πριν από πολλούς μήνες) και, μέσω του Βατάν και της οδού Τερζοπούλου, κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης.
PODHLATIKH_DIADROMH_3Διοργανωτές της χθεσινής ποδηλατοπορείας ήταν ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008, η Εθελοντική Ομάδας Δράσης Πιερίας, η Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα, ο Αθλητικός Μοτοσυκλετικός Όμιλος Εξοχής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας, ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Ακαδημία 92» και η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.
Στόχος της, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, όπου οι ποδηλάτες (σημερινοί και εν δυνάμει) θα μπορούν να μετακινούνται καθημερινά με άνεση και ασφάλεια.


«Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα»
Να μην περάσει ο δρόμος δίπλα απ’ το ποτάμι
Με αφορμή τη χθεσινή ποδηλατοπορεία, η Ομάδα πολιτών «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα», που συμμετείχε στο Συντονιστικό της διοργάνωσης, έστησε το δικό της αγωνιστικό περίπτερο στην όχθη του ποταμού, αναθερμαίνοντας την εκστρατεία της για την ανάπλαση της περιοχής.

ENTHETO_PELEKASΣε ανακοίνωσή της, που μοίρασε στους ποδηλάτες και στους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής, διαδηλώνει για μια ακόμη φορά (στηριζόμενη και στις περισσότερες από 2.000 υπογραφές που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα) την απαίτησή της για ποτάμι καθαρό και για ανάπλαση με μελέτες και σχέδια που θα προβλέπουν χώρους αναψυχής, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και πάρκα και όχι δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
«Να γίνει περιμετρικός δρόμος, για την καλή λειτουργία της γειτονιάς», υποστηρίζει, «όχι όμως περιφερειακός για τη σύνδεση με την εθνική οδό και το Νοσοκομείο».
Και, απευθυνόμενη άμεσα στον δήμαρχο Κατερίνης, τονίζει: «Κύριε Δήμαρχε, σας καλέσαμε το 2008 για συμβολικό καθαρισμό και δενδροφύτευση στο γήπεδο του Ατρόμητου κι εσείς ούτε δενδροφύτευση κάνατε στον Πέλεκα, αλλά ξεριζώσατε κι αυτά που φύτεψαν τα παιδιά, ξεριζώνοντας τις ελπίδες όλων μας για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στην πόλη μας. Τώρα, ασχολείστε με την πλατεία, που θεωρείτε ότι είναι μέγιστης προτεραιότητας. Φτάνει πια. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνει το ποτάμι η προτεραιότητά σας».( Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: