Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Έργο τέχνης στέγη για τον πολιτισμό

ERGO_TEXNHS_1


80 χρόνια από τη δημιουργία του Δήμου Κατερίνης και ανήμερα της γιορτής της πολιούχου, εγκαινιάστηκε το αναστηλωμένο πρώην οίκημα Τσαλόπουλου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως στέγη πολιτισμού
Για την αγορά του νεοκλασικού οικήματος, πλήρωσαν από το υστέρημά τους οι Κατερινιώτες και ως εκ τούτου, δικαιωματικά τους ανήκει
Μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά χθες, ανήμερα της εορτής της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, οι Κατερινιώτες πέρασαν και επισήμως το κατώφλι του διατηρητέου κτιρίου, πρώην οικίας Τσαλόπουλου, το ....οποίο προορίζεται ως ένας σημαντικός χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ERGO_TEXNHS_2Μια στέγη πολιτισμού, ένα αρχιτεκτόνημα μοναδικό για την εποχή του και ακόμη πιο πολύτιμο για την Κατερίνη, εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου. Η αναστήλωση της πρώην οικίας Τσαλόπουλου, ολοκληρώθηκε και πλέον η Κατερίνη απέκτησε μια ακόμη (μετά από εκείνη του κτιρίου της Αστικής Σχολής) πολιτιστική υποδομή, στο κέντρο της.
Το κτίριο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδόθηκε στον νεοσύστατο Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης, απόφαση για την οποία ευχαρίστησε τους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Π.Ο.Κ. Ο Λάμπης Καρατζόγλου, στη σύντομη ομιλία του, αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού, τόνισε πως φιλοδοξία του Οργανισμού είναι το συγκεκριμένο κτίριο, να μην αποτελέσει μόνο σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική του, αλλά για την πολιτιστική δημιουργία όλης της πόλης.
Σημαντική στιγμή για την πόλη, χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρώην οικίας Τσαλόπουλου στους Κατερινιώτες και ο δήμαρχος της πόλης. Ο Σάββας Χιονίδης, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό σε μια πόλη που δεν έχει ιστορία «να χτίζεις καθημερινά ιστορία», κάνοντας λόγο για υποχρέωση όλων να διατηρήσουν αυτά τα λίγα έστω που απέμειναν και δείχνουν κάτι από τη διαδρομή της πόλης μας στην ιστορία.
«Είμαστε έτοιμοι να το γεμίσουμε πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, κάνοντας ειδική αναφορά στο Θεόφιλο Καμπερίδη, τον πρώην δήμαρχο που ξεκίνησε την προσπάθεια για να σωθεί το κτίριο με τη σημερινή του μορφή. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας και να αφήσουμε κάτι στα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Χιονίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι «αυτήν την εβδομάδα γίνονται τα συμβόλαια για την έκταση της πλατείας Δημοκρατίας και ουσιαστικά περνάει στους Κατερινιώτες» για την αξιοποίησή της.
Ο κ. Χιονίδης, έκαERGO_TEXNHS_3νε λόγο για ένα «τρίγωνο» πολιτισμού που δημιουργείται στην περιοχή με την αναστήλωση της πρώην οικίας Τσαλόπουλου, την αξιοποίηση της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο), αλλά και με τις ενέργειες του Δήμου να κηρυχτεί διατηρητέο το οίκημα Τσουπλή, απέναντι από το νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
«Όνειρα δεκαετιών, γίνονται πράξεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος Κατερίνης, σημειώνοντας ότι το οίκημα Τσαλόπουλου «δεν μας χαρίστηκε», αλλά το αγόρασαν με το υστέρημά τους οι Κατερινιώτες, δίνοντας παράλληλα με έμμεση απάντηση στους λίγους που επιμένουν στο να παραμείνει η ονομασία του διατηρητέου ως «Τσαλοπούλειο».
Συνεχίζοντας, μίλησε για τη χρήση του κτιρίου, λέγοντας ότι είναι υπό διαβούλευση στο πώς θα χρησιμοποιηθεί και ως τι. Πάντως ο κ. Χιονίδης, χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα την προοπτική να φιλοξενηθεί στο διατηρητέο η έκθεση παλιών βιβλίων του συντοπίτη μας Ευτύχιου Τσακπουνίδη, ο οποίος όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έχει όλη την καλή διάθεση να την εκθέσει στο κτίριο, αφού πρόκειται για μια μοναδική συλλογή παλαιών βιβλίων τα οποία αναφέρονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Χιονίδης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συνεργάτες του, για την προσπάθεια που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του διατηρητέου, καθώς και τον μηχανικό που ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία ένα τόσο δύσκολο έργο.
ERGO_TEXNHS_4
Στην τελετή εγκαινίων, παραβρέθηκε και η βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ, Μαρία Μίχου, η οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη στιγμή των εγκαινίων για τους Κατερινιώτες, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της, πως στο κτίριο θα φιλοξενηθούν σημαντικές δραστηριότητες πολιτισμού.
Την ανάγκη να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια από την ιστορία της πόλης, επεσήμανε στην ομιλία του ο Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου ο οποίος μάλλον διαφώνησε με το δήμαρχο στο ότι η πόλη δεν έχει ιστορία, λέγοντας ότι θυμάται αρκετά νεοκλασικά κτίρια στην πόλη, τα οποία όμως κατεδαφίστηκαν «και πλέον τα βλέπουμε μόνο σε εκθέσεις φωτογραφίας, όπως σ’ αυτήν του Σάτσι στην Αστική Σχολή».(Πολιτεία/Β.Ζ.)
ERGO_TEXNHS_5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: