Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εκλογή προέδρου στη Ν.Δ.: Μια γυναίκα… δύο άνδρες!


Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης, διεκδικούν τη ψήφο του Νεοδημοκράτη για την ηγεσία του κόμματος, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τη Νέα Δημοκρατία και τα μέλη της.
Μέχρι και οι τελευταίες λεπτομέρειες έχουν διευθετηθεί για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής όπου τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον ή την διάδοχο του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος.
Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν οριστεί και όλα είναι έτοιμα για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, ανέφερε στην «Π», ο πρόεδρος τ....ης ΝΟΔΕ Πιερίας, Αντώνης Μπάσδρας.
Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος έκανε λόγο για 24 κάλπες στους 13 Δήμους

της Πιερίας, τελικά οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι 16 αφού μόνο στο Δήμο Κατερίνης θα υπάρχουν τρεις και στο Δήμο Δίου δύο. Στους άλλους 11 Δήμους της Πιερίας, θα στηθεί από μια κάλπη.
Όπως εξήγησε ο Αντ. Μπάσδρας, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το τεχνικό κομμάτι και κυρίως εκείνο που αφορά την εγκατάσταση του συστήματος υπολογιστών.
Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει αρχηγό μ’ αυτόν τον τρόπο και αυτό από μόνο του, έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αυτήν την εποχή όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει μια δύσκολη καμπή.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες και αυτό θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στη διαδικασία, όπως εκτιμούν από τη ΝΟΔΕ. Η εκτίμηση κάνει λόγο, ότι στις κάλπες θα προσέλθουν πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι, από όσους εκτιμούν από τα κεντρικά του κόμματος.
Στις εκλογές ψηφίζουν μόνο τα μελή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό επί της ουσίας όμως δεν σημαίνει «αποκλεισμό», αφού την ημέρα της ψηφοφορίας ο καθένας μπορεί να εγγραφεί μέλος του κόμματος και να ψηφίσει κανονικά.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα θα σταλούν με γραπτό

μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στην Εταιρία που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη, κατά τα πρότυπα των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται από πέντε άτομα. Υποχρεωτικά από έναν δικηγόρο, ο οποίος είναι και ο πρόεδρός της, από τον ταμεία, αλλά και από έναν αντιπρόσωπο κάθε υποψηφίου προέδρου.
Αφού μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διασταυρωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος ψηφοφόρος δεν έχει ψηφίσει και σε άλλο εκλογικό τμήμα, θα εγγράφεται στον εκλογικό κατάλογο, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο, καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ. Από την Εφορευτική Επιτροπή θα λαμβάνουν τέσσερα ψηφοδέλτια. Στο καθένα από τα τρία ψηφοδέλτια θα υπάρχει το όνομα του ενός και μόνου υποψηφίου, ενώ το τέταρτο θα είναι λευκό. Στον φάκελο μπαίνει μόνο το ένα ψηφοδέλτιο, ενώ δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης. Πρόεδρος θα εκλεγεί εκείνη ή εκείνος που θα συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο. Σε περίπτωση που κανείς εκ των τριών δεν λάβει το απαιτούμενο ποσοστό, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων σε αριθμό ψήφων.
Να σημειωθεί, ότι την ερχόμενη Κυριακή οι νεοδημοκράτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε περιοχή του νομού ή της χώρας επιθυμούν. Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ή όσες ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Εννοείται ότι θα ξαναψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα στο οποίο εγγράφηκαν κατά την διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Οι 16 κάλπες της Πιερίας
Τα εκλογικά τμήματα, όπου μπορούν να ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες είναι:
Στην Κατερίνη στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου (3 κάλπες)
Στην Κονταριώτισσα στο Δημαρχείο Δίου (2 κάλπες)
Στη Λεπτοκαρυά, στο Δημαρχείο του δήμου Ανατολικού Ολύμπου (1 κάλπη)
Στον Κολινδρό, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ Συμβουλίου (1 κάλπη)
Στο Αιγίνιο, στο ισόγειο του Δημαρχείου (1 κάλπη)
Στο Π. Κεραμίδι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου Ελαφίνας (1 κάλπη)
Στον Κορινό, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου (1 κάλπη)
Στο Λιτόχωρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (1 κάλπη)
Στο Μακρύγιαλο στη αίθουσα δημ. συμβουλίου Μεθώνης (1 κάλπη)
Στην Καλλιθέα στο Δημαρχείο Παραλίας (1 κάλπη)
Στο Μοσχοχώρι στο Κ.Ε.Π δήμου Πέτρας (1 κάλπη)
Στη Ρητίνη στο Κ.Ε.Π στο Δημαρχείο Πιερίων (1 κάλπη)
Στο Κίτρος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Πύδνας (1 κάλπη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: