Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Όλοι ήξεραν το ύψος των ελλειμμάτων

( 26/11/2009 )



Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει για "διψήφιο ποσοστό"

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν "κάλυψε" τον κ. Γ. Προβόπουλο σε αντίθεση με τον Υπουργό Οικονομικών

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης


Την ενόχληση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Προβόπουλου σχετικά με το ύψος του ελλείμματος μετέφερε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.


«Ακούγαμε εκτιμήσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού» σημείωσε, για να διευκρινίσει ότι ....η τελευταία ενημέρωση που είχε ο κ. Παπανδρέου από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «αφορούσε εκτίμηση που έκανε λόγο για μονοψήφιο αριθμό ελλείμματος με τάση προς το διψήφιο».

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μπροστά του στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζει και συμπλήρωσε πως «γίνεται προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση».



"Κάνει τη δουλειά του"

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον διοικητή, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και ο κ. Προβόπουλος τη δική του».

Σε άλλη ερώτηση αν κάνει καλά τη δουλειά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση, ναι», ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν διοικητής κάνει καλά τη δουλειά του συμπλήρωσε ότι δεν σχολιάζει τις απόψεις του κ. Προβόπουλου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τον συμψηφισμό ευθυνών για το θέμα του ύψους του ελλείμματος.

Ο Υπουργός Οικονομίας

Για τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα να μένει ακάλυπτος», επισημαίνοντας ότι έχει ένα «πάρα πολύ δύσκολο» έργο.

Για τον προϋπολογισμό συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τιτάνιο έργο που αποτελεί συλλογική προσπάθεια.

Η Νέα Δημοκρατία

H ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου σχολίασε ότι η κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες «των μικροκομματικών ανέμων παροχολογίας, που έσπειρε: ‘Τόσο οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και οι ίδιες οι προεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι ‘γνώριζαν’.»

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και οι Χ.Αλμούνια και Γ.Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αποκαλυπτικές τις δηλώσεις Προβόπουλου: «Αποκάλυψε ότι προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής γνώριζαν, τους είχε ενημερώσει για το ύψος του ελλείμματος. Αρα, όλος ο καυγάς που γινόταν, γινόταν για τα μάτια του κόσμου.

"Εκτός κι αν η κυβέρνηση πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και αλλάξει ρότα, ακολουθώντας μια πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων, μια πολιτική ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση."

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη την προεκλογική του ρήση ότι «χρήματα υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου

Παρέμβαση και από τον πρώην υπουργό Οικονομίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παναντωνίου: «Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με για δημοσιονομική κρίση, οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του προβλήματος των άλλων χωρών.»

Αντιμετωπίζει επίσης μια ευρύτερη οικονομική κρίση λόγω της μεγάλης κάμψης της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια» τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Εconomics με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: