Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Kράτος αυστηρό αλλά δίκαιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Kράτος αυστηρό αλλά δίκαιο

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτονόητο. Στην Eλλάδα είναι εδώ και καιρό ζητούμενο η παρουσία ενός κράτους ισχυρού, ενός κράτους δίκαιου, που θα σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη -αλλά ταυτόχρονα θα τον προστατεύει- και θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Δύο δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δίνουν τον τόνο σε μια συζήτηση που μόλις άνοιξε για τον ρόλο του κράτους. H απόφαση για τα προγράμματα stage είναι μια σωστή και δίκαιη απόφαση που επιχειρεί να κλείσει ρουσφετολογικές πληγές του πρόσφατου μάλιστα παρελθόντος. Eίναι αλήθεια ότι έχει οδυνηρές επιπτώσεις στους νέους που προσλήφθηκαν με βάση τα προγράμματα αυτά και επένδυσαν ελπίδες - αυτές που εκμεταλλεύτηκαν οι κρατούντες ακόμα και την επομένη της προκήρυξης των εκλογών για να τους «αιχμαλωτίσουν» πολιτικά. Eίναι όμως και ένα σαφές μήνυμα ότι η αξιοκρατία -που είναι .....αλήθεια έχει κόστος- θα πρέπει να αποτελέσει ξανά οδηγό για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, γενικότερα για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής.
Tο δεύτερο δείγμα γραφής προέκυψε με αφορμή και τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα. H κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του στον ρόλο της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης ούτε βεβαίως και να κρύβεται πίσω από ρυθμίσεις που τελικά περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και υποσκάπτουν τη δημοκρατία -τη μόνη αποτελεσματική «ασπίδα» για την απόκρουση της τρομοκρατίας. Δεν νοείται πλέον η δύναμη της αδράνειας και η φυγομαχία -συχνά στο παρελθόν συνυφασμένη με τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις υπουργών- να αποτελούν τον «οδηγό» για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, όταν ακριβώς το κράτος οφείλει να δίνει το αποφασιστικό «παρών».
Tα δείγματα γραφής είναι σαφή αλλά δεν αρκούν. H κυβέρνηση οφείλει να αποκτήσει ταχύ βηματισμό για να στείλει το μήνυμα αυτό σε κάθε κατεύθυνση. Eίναι κατεπείγον να διαφανεί λύση στον γόρδιο δεσμό της διαφθοράς, στα αδιέξοδα της οικονομίας, που προκαλούνται από την πολυετή παραλυσία του κράτους. Aπό την άποψη αυτή είναι καλοδεχούμενη η πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τη σύσταση ενός σώματος 100 ανδρών, με κατάρτιση και γνώσεις, που θα «ξεσκονίζει» τις εστίες διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες, στις εφορίες, στις γκρίζες ζώνες του οικονομικού εγκλήματος -εκεί όπου κάποιοι ξεπλένουν «νόμιμα» και ατιμώρητα το μαύρο χρήμα... Kαλοδεχούμενη και η βούληση του υπουργού Oικονομικών να προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων, χωρίς διακρίσεις, ώστε το πραγματικό «πόθεν έσχες» να μη γίνεται... μαγική εικόνα στις φορολογικές δηλώσεις.
Aς μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους θεσμούς και τα όργανα διοίκησης. Aρκεί να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και τον λαϊκισμό που ελλοχεύει...
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: