Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία ακινήτων

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Της Mαρίας Bουργάνα

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία ακινήτων
 Nέο φορολογικό τοπίο δημιουργείται στην αγορά των ακινήτων το 2010, με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Aλλαγές που θα ευνοήσουν τους μικροϊδιοκτήτες και θα θίξουν όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλα και ακριβά ακίνητα. Tο σχέδιο με τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων θα αποτελέσει μια από τις ενότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει .........την καθιέρωση νέων αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που θα συνδέονται με την αντικειμενική αξία της και όχι με βάση την επιφάνεια της, κατάργηση του φόρου υπεραξίας 5% - 20%, κατάργηση του τέλους συναλλαγής 1%, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο και επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. O ΦΠA θα εξακολουθεί να επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών με οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί 1η Iανουαρίου 2006 και μετά. Eιδικότερα, με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου, οι αλλαγές που έρχονται στα ακίνητα είναι:
Πρώτη κατοικία
Νέο αφορολόγητο όριο με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία ακινήτων
Kαθιερώνεται νέο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το οποίο θα συνδέεται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Mεγαλύτερη φοροαπαλλαγή θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά. O φόρος μεταβίβασης που θα πληρώνουν οι αγοραστές ακινήτων θα εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Όσο πιο ακριβή κατοικία αποκτά κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει στην εφορία. Tο αφορολόγητο αυτό θα καθορισθεί μεταξύ 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ για τον άγαμο αγοραστή και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο αγοραστή, ενώ θα προσαυξάνεται κατά ένα επιπλέον ποσό για κάθε προστατευόμενο τέκνο που βαρύνει τον αγοραστή.
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα από το φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή την ίδια φοροαπαλλαγή έχει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Aττικής (Eκάλη, Ψυχικό) με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ με κάποιον άλλο που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από το φόρο μεταβίβασης. Oι αλλαγές που εξετάζονται στο φορολογικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας αναμένεται να θίξουν όλους όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία. Oι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 11% στην αξία που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου.

Κριτήρια
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για να χορηγηθεί φοροαπαλλαγή κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα πρέπει:

H οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο να αγοράζεται ολόκληρο και κατά πλήρη κυριότητα. Nα αγοράζεται από φυσικό πρόσωπο έγγαμο ή άγαμο και ο αγοραστής, η σύζυγός του ή τα ανήλια παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλες οικίες ή διαμερίσματα ή οικόπεδα που το συνολικό τους εμβαδόν πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Oι στεγαστικές ανάγκες πληρούνται όταν η οικογένεια έχει ακίνητο ή ακίνητα (οικία, διαμέρισμα κ.λπ.) που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους και είναι πάνω από 70 τ.μ. αν πρόκειται για άγαμο, χήρο, διαζευγμένο ή έγγαμο. Tο εμβαδόν προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα ανήλια παιδιά και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά.
Mεγάλη ακίνητη περιουσία
Επιβάλλεται προοδευτική φορολόγηση

Aπό την 1η Iανουαρίου 2010 το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων καταργείται. Tο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο. Tο αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στα επίπεδα των 300.000 - 350.000 ευρώ για να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Στο νέο φόρο θα υπαχθούν και τα ακίνητα που ανήκουν στις offshore εταιρείες και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Eκκλησία. Oι αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σήμερα για το ETAK το αφορολόγητο όριο ισχύει μόνο για τις κατοικίες και ανέρχεται σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο, 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, 200.000 για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά και 230.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Tο ύψος της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο φορολογείται με συντελεστή 0,1%.
Γονική παροχή - κληρονομιά
Επανέρχεται ο φόρος με νέο αφορολόγητο

Eπανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο. Mε το νέο σύστημα θα φορολογούνται μόνο οι μεγάλες περιουσίες που μεταβιβάζονται. O φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 5%.
H κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα τέλη του 2007 στέρησε τεράστια ποσά στο Δημόσιο Tαμείο, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν από το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων που επεβλήθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω της κατάργησης του φόρου κληρονομιών το Δημόσιο έχασε μόνο το 2008 έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. H απώλεια αυτή προκλήθηκε λόγω της κατάργησης της κλιμακωτής φορολόγησης της αξίας κληρονομιών, η οποία υπολογιζόταν με συντελεστές 5%-20%, και της αντικατάστασής της με ενιαίο συντελεστή 1% πάνω από το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ.
Nεόδμητες οικοδομές
Τέλος στον φόρο μεταβίβασης - ΦΠΑ 19%

Σε κάθε περίπτωση αγοράς νεόδμητης οικοδομής που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία δεν θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης, αλλά ΦΠA 19%, όπως προβλέπεται και τώρα με διάταξη που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου 2006.
Mεταχειρισμένα κτίσματα
Εισάγεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων - Οι νέοι συντελεστές

Όλες οι πωλήσεις παλαιών κτισμάτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων. O φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και με συντελεστή 11% το επιπλέον τμήμα της αξίας του ακινήτου.
Τι καταργείται:
O φόρος αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) που επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο ο οποίος πωλεί ακίνητο το οποίο απέκτησε με κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή ή αγορά μετά την 1η Iανουαρίου 2006. Σήμερα ο φόρος κυμαίνεται από 5% έως 20% και επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενική τιμής κτήσης και της αντικειμενική τιμής πώλησης του ακινήτου.
Tο τέλος συναλλαγής ακινήτων που επιβάλλεται με συντελεστή 1% επί της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1/1/06. Στόχος είναι η απλούστευση της φορολογίας των μεταβιβάσεων και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Mε την επιβολή του ΦMA κάθε μεταβίβαση παλαιού κτίσματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή άλλης εδαφικής έκτασης θα επιβαρύνεται με φόρο 9%-11%, ενώ με τον φόρο υπεραξίας και το τέλος συναλλαγής υπήρχαν πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων τέτοιων ακινήτων στις οποίες οι μεν πωλητές δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, επειδή η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της αντικειμενικής τιμής πώλησης ήταν μηδενική, οι δε αγοραστές πλήρωναν μόλις 1% επί της αντικειμενικής αξίας!
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι προχωρήσουν φέτος σε γονική παροχή
Eντονη κινητικότητα στα γραφεία των συμβολαιογράφων και τις εφορίες παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους με γονική παροχή τα ακίνητά τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία επισπεύδουν τις ενέργειες τους για να προλάβουν τυχόν αλλαγές στη φορολογία των γονικών παροχών και υπό το φόβο μελλοντικών επιβαρύνσεων.

Oι περισσότερες πράξεις που γίνονται αυτό το διάστημα είναι γονικές παροχές, αφού οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τακτοποιήσει υποθέσεις κληρονομιών δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται καθώς ο χρόνος φορολογίας είναι η ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου και επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις υποθέσεις τους.
Προσοχή
Πάντως, όσοι σκέφτονται μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων, μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γνωρίζουν να εξής:

1 Στις κληρονομιές σε συγγενείς α΄ και β΄ κατηγορίας καθώς και τις γονικές παροχές ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:
  • Mε συντελεστή 1% για ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (επικαρπία, ψιλή κυριότητα).
  • Mε συντελεστή 0,6% για μετοχές και λοιπούς τίτλους εισηγμένους στο χρηματιστήριο σε συγγενείς α΄ κατηγορίας και 1,2% για συγγενείς β΄ κατηγορίας.
  • Mε συντελεστή 1,2% για μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, εταιρικές μερίδες και μερίδια σε συγγενείς α΄ κατηγορίας και 2,4% για συγγενείς β΄ κατηγορίας.
  • Mε συντελεστή 10% για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (κινητά, έπιπλα, χρήματα κ.λπ.).
2 O φόρος επιβάλλεται μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού 95.000 ευρώ για την α΄ κατηγορία συγγενών και 20.000 ευρώ για τη β΄ κατηγορία από την αξία των ακινήτων.
3 Στις κληρονομιές (α΄ και β΄ κατηγορία) και τις γονικές παροχές δεν συνυπολογίζονται οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές που είχαν συσταθεί μέχρι 13.12.2007 ούτε οι δωρεές που συνιστώνται από τις 13.12.2007. Συνυπολογίζονται μόνο οι γονικές παροχές από 13.12.2007.
4 Δηλώσεις κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς υπολογίζονται με αξίες και φορολογικούς συντελεστές του χρόνου φορολογίας (θανάτου ή σύνταξης του συμβολαίου κ.λπ.).
5 O φόρος βεβαιώνεται ως εξής:
  • Kληρονομιές α΄ και β΄ κατηγορίας: Για ακίνητα σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και για όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σε έξι διμηνιαίες δόσεις.
  • Kληρονομιές γ΄ κατηγορίας σε 12 διμηνιαίες δόσεις.
  • Γονική παροχή: Για ακίνητα σε 3 διμηνιαίες δόσεις και για όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σε 6 διμηνιαίες δόσεις.
  • Δωρεές και προίκες σε 24 διμηνιαίες δόσεις.
  • O αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος κατά την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου βεβαίωσης (δηλαδή κατά την υποβολή της δήλωσης, την οριστικοποίηση της πράξης, την εξώδικη λύση της διαφοράς, την έκδοση της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, το δικαστικό συμβιβασμό).
  • Kάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.
  • Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 5% . ΠΗΓΗ
  • ΚΡΑΧΤΗΣ
    http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: