Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Εν Ψυχρώ με το Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

 
Να’μαστε πάλι. Ηρθε η ώρα του προϋπολογισμού. Θ’ακούσουμε το ίδιο τροπάρι που χρόνια τώρα ακούμε. Οι μεν θα λένε ότι είναι αναπτυξιακός, οι δε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός.
***
Αυτή τη φορά σε αλλαγμένους ρόλους οι μεν και οι δε θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι είναι οι καλύτεροι και για το μαύρο μας το χάλι φταίνε οι άλλοι.
***
Θ’ακούσουμε και το μόνιμο ρεφραίν της αριστεράς ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας και ότι όλα σφάζονται στο βωμό του κεφαλαίου.
***
Όσο και να το ψάξουμε θα καταλήξουμε στα ίδια κλισέ και δεν θ’ακούσουμε κάτι το μεγαλοφυές.
Βέβαιο είναι ότι κοντά στ’ αλλά θα’χουμε και ......την εμφάνιση κάποιου νέου μάγου της Οικονομίας που θα μας γεμίσει προσδοκίες.
***
Ο τελευταίος μάγος που ζήσαμε ήταν ο Αλογοσκούφης. Και λέω ο Αλογοσκούφης, γιατί ο φουκαράς ο Παπαθανασίου ούτε για βοηθός φακίρη δεν έκανε.
***
Αυτός λοιπόν ο Αλογοσκούφης, καθηγητής γαρ, φιλελεύθερος ως το πετσί βάλθηκε να μας σώσει και να μας απαλλάξει από την τραβεστί οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκύψει όλη η Ελλάς προς τέρψιν ολίγων μερακλήδων.
***
Σήμερα, ο Γιώργος κατάλαβε ότι ένας μάγος μόνος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη και ενίσχυσε το επιτελείο. Κι αυτοί με τη σειρά τους κατάλαβαν ότι το παραμύθι  «ότι κανένας νέος φόρος δεν θα μπει» τελείωσε και ήρθε η ώρα να ξανασκύψει η Ελλάς αλλά μαζί με όλους και οι μερακλήδες.
***
Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική ως προς τα ελλείμματα και το χρέος όσο τραγική είναι ως προς τη συνεχιζόμενη νοοτροπία.
***
Να πούμε κάποιες χοντρές αλήθειες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετέχουν μόνο κατά 4% στους άμεσους φόρους, ενώ 3 εκ. Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ.
***
Φέτος θα επιβαρυνθούμε με 1,7 δις φόρους και πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναπληρώσουν οι ίδιοι, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική τόλμη για ανατροπές.
***
Έγραψα πολλές φορές στα κατά Φωτιάδη και κατά Αλογοσκούφη αναγνώσματά μου ότι σε μια οικονομία που αδυνατεί να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη τα τεκμήρια και το πόθεν έσχες είναι μονόδρομος και έπαιρνα απάντηση από τους μοντέρνους οικονομολόγους ότι πρόκειται για αναχρονιστικά μέσα.
***
Όσο και να χτυπιέται ο Παπακωνσταντίνου, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός και άλλοι συναφείς δεν πρόκειται να σου κόψουν απόδειξη. Μόνη λύση τα τεκμήρια διαβίωσης, το πόθεν έσχες και γιατί όχι ο φόρος επιτηδεύματος.
***
Δεν είναι δυνατόν μια οικογένεια με δυο και τρία ΙΧ να δηλώνει εισόδημα 5000 ευρώ και πιστέψτε με είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
***
Θα επανέλθουμε και με το θέμα των δαπανών που είναι εξίσου σημαντικό. Φανταστείτε ότι 8 εκ. ευρώ δικαιολογεί η βουλή για σταθερά τηλέφωνα και 4,1 εκ. ευρώ για ταξίδια βουλευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: