Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Για να μη μας ξαναπνίξει ο Αίσωνας…


AISONAS
… αυξήστε τον προϋπολογισμό της «Αιγαίο Α.Ε», για να διευθετήσει το σύνολο της κοίτης του ποταμού
Θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει τις ζημιές από τις πλημμύρες στον κάμπο του Δίου, αν αυξανόταν κατά 2 εκατομμύρια ακόμη ο προσφάτως αυξημένος προϋπολογισμός του έργου της παραχωρησιούχου εταιρείας της εθνικής οδού!
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, έχει την εξήγησή του και βρίσκεται στην επιστολή που έστειλε, πριν από έξι μήνες, ο Νομάρχης Πιερίας στον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας.
«Επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω», αναφέρει στη επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου, «αυξήθηκε στην παραχωρησιούχο, ο .....προϋπολογισμός του έργου των σηράγγων κατά 40.000.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευασθεί και η λωρίδα άμεσης ανάγκης (στις σήραγγες), προτείνω με δική σας παρέμβαση προς την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι θα μπορούσε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί κατά 2.000.000 ευρώ, προκειμένου να διευθετηθούν τα 3 περίπου χιλιόμετρα της κοίτης του ποταμού Αίσωνα, έργο το οποίο θα θωρακίσει οριστικά την περιοχή και τους αγρότες που τόσα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τώρα».
Πώς δένει η παραχωρησιούχος εταιρεία με τον Αίσωνα που έπνιξε τον κάμπο του Δίου;
Είναι απλό. Η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», εκτελώντας εργασίες κατασκευής νέων γεφυρών στην Εθνική Οδό Κατερίνης-Αθηνών, 2 χλμ., νότια του κόμβου της Κατερίνης, είχε προχωρήσει, αναφέρει ο Νομάρχης, και στη διευθέτηση 300 μέτρων ανάντι και κατάντι του ποταμού Αίσωνα, ο οποίος, ως γνωστό, είναι το μοναδικό ποτάμι του νομού αρμοδιότητας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.
Αφού λοιπόν, υποστηρίζει ο Νομάρχης, οι παρεμβάσεις της περιφέρειας στο ποτάμι ήταν πολύ μικρές και δεν κατάφεραν να σώσουν τον κάμπο (που πνίγεται από το 1999 μέχρι σήμερα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων έργων), ας αυξήσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της παραχωρησιούχου να προχωρήσει στο έργο της διευθέτησης και του υπόλοιπου τμήματος της κοίτης.
Τελικά η πρόταση του Νομάρχη για εμπλοκή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Αίσωνα δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, η περιφέρεια δε φρόντισε να διευθετήσει με άλλους τρόπους την κοίτη του Αίσωνα και, έξι μήνες μετά, το ποτάμι ξαναξεχείλισε, ξανέπνιξε τον κάμπο και πρόσθεσε κι έναν νεκρό στον απολογισμό των φυσικών και υλικών καταστροφών που προκάλεσαν τα τελευταία δέκα χρόνια οι νεροποντές στην Πιερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: