Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Πλαγίως

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιουνίου 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr


ΕΔΩ ΚΑΙ τουλάχιστον μια πενταετία ακούμε πως η περίοδος της Μεταπολίτευσης τελείωσε. Ισχύει πράγματι. Μόνο που τίποτε ώς τώρα δεν είχε εικονογραφήσει την πραγματικότητα αυτή τόσο γλαφυρά όσο η μαζική συμπεριφορά της Κυριακής 7 Ιουνίου 2009.

ΟΙ ΜΙΣΟΙ δεν ψήφισαν λόγω τριημέρου. Άλλοι πάλι ψήφισαν Δημοσθένη Βεργή, Κυνηγούς ή Χρυσή Αυγή. Όλα αυτά, ενώ η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ και το χαμηλότερο του αναμενομένου σκορ των Οικολόγων Πράσινων δεν αναστέλλουν τον βασικά εξακομματικό χαρακτήρα του πολιτικού μας συστήματος. Ο δικομματισμός βρέθηκε σε πρωτόγνωρο πολιτικό τερέν. Ακόμη χειρότερα: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αντιλαμβάνονται πως η πόλωση- το κλασικό πολιτικό εργαλείο της Μεταπολίτευσης- δεν λειτουργεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ λοιπόν μια αρχηγική αναμέτρηση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έστησαν ένα σκηνικό μονομαχίας Καραμανλή και Παπανδρέου. Όχι όμως απευθείας. Κώστας και Γιώργος έδωσαν μάχη χωρίς όμως να ματώσουν. Λίγο σαν αυτούς που παίζουν βιντεοπαιχνίδια μέσω Διαδικτύου από τους υπολογιστές τους.

ΚΕΡΔΙΣΕ Ο Παπανδρέου. Φάνηκε καθαρά στο τελικό σκορ. Αλλά και στην ψυχολογία της βραδιάς. Ήταν ο χειρότερος Καραμανλής που έχουμε δει ποτέ στο Ζάππειο. Η τεσσάρα αποδομεί ένα από τα τελευταία όπλα της Ν.Δ. και του συστήματος υποστηρικτών της. Την υπεροχή του Καραμανλή που «γράφει» στα προσωπικά του νούμερα στις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΟ ΧΘΕΣ ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός είναι γυμνός- τρόπος του λέγειν. Ωστόσο η αποδόμηση του Καραμανλισμού δεν σημαίνει πως ο δρόμος του Παπανδρέου είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το έδαφος είναι ολισθηρό. Όχι μόνο γιατί στις βουλευτικές οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θα πάνε στις παραλίες. Αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει ταυτοχρόνως να τραβήξει απογοητευμένους πολίτες εκ δεξιών και εξ αριστερών. ΤΟ 2004 ο Παπανδρέου είχε ένα προσόν που εξανεμίστηκε μέσα στην τότε κακή εκλογική συγκυρία: μπορούσε να συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να πολώνει τους άλλους. Δεν ήταν χρήσιμο στην αντιπολίτευση. Είναι όμως ατού τώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Ίσως γι΄ αυτό η ομιλία της Κυριακής κράτησε λίγο παραπάνω, δεν είχε γωνίες κι απευθυνόταν σε διαφορετικά κοινωνικά ακροατήρια. Από τώρα ώς τις βουλευτικές το στοίχημα του Γιώργου είναι να συνθέσει. Μέσα κι έξω από το ΠΑΣΟΚ. Πάνω, κάτω και πλαγίως στην κοινωνία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: